Stichting Lezen & Schrijven onderzoekt: 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland, maar de meeste mensen kennen er niet 1

04/09/2017

Vandaag opent H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden samen met minister Bussemaker de jaarlijkse Week van de Alfabetisering (4 t/m 10 september). Ter gelegenheid van de week publiceert Stichting Lezen & Schrijven nieuwe onderzoekscijfers die laten zien dat 66% van de Nederlanders niemand in hun omgeving kent die moeite heeft met lezen, schrijven, rekenen en/of computeren. Ook het totaal aantal laaggeletterden wordt onderschat. Desondanks willen ruim 4,7 miljoen Nederlanders zich actief inzetten om laaggeletterdheid te bestrijden. Prinses Laurentien introduceert daarom vandaag samen met minister Bussemaker de allereerste Goede Daden Winkel van Nederland: een ludieke actie om het taboe op laaggeletterdheid te doorbreken en een breed publiek op te roepen te helpen met een ‘goede daad’ tegen laaggeletterdheid.

Laaggeletterdheid is een omvangrijk probleem in Nederland. Met 2,5 miljoen laaggeletterden komt vrijwel iedereen hier direct of indirect mee in aanraking. “Het onderzoek laat zien dat 81% van de Nederlanders het probleem belangrijk vindt, maar veel mensen onderschatten het en weten er te weinig vanaf. Door tijdens de Week van de Alfabetisering aandacht te vragen voor laaggeletterdheid, willen we dat mensen het probleem kennen en daardoor ook eerder herkennen bij hun buurman, familielid of collega. Hoe meer mensen ervan weten, hoe beter we het aan kunnen pakken”, licht Merel Heimens Visser, directeur-bestuurder van Stichting Lezen & Schrijven, toe.

Opening Week van de Alfabetisering
Vandaag wordt in de Dutch Innovation Factory de 13e Week van de Alfabetisering officieel geopend in aanwezigheid van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden, minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), voorzitter van Stichting Lezen & Schrijven Marja van Bijsterveldt en voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER) Mariëtte Hamer.

Prinses en minister introduceren de allereerste Goede Daden Winkel van Nederland
Prinses Laurentien en minister Bussemaker introduceren daar samen met ex-laaggeletterden de allereerste Goede Daden Winkel van Nederland. In deze winkel betaal je niet met geld, maar met een goede daad voor laaggeletterdheid. Als je deze daad deelt op sociale media en belooft uit te voeren, heb je betaald en krijg je het item mee. De winkel is gevuld met een assortiment aan planten, die ter beschikking zijn gesteld door tuincentrum GroenRijk. De prinses en de minister zoeken tijdens de opening als eerste een plant uit en delen hun goede daad met het aanwezige publiek en via social media.

Meer dan 40 Goede Daden Winkels door het land
Op 8 september, Wereldalfabetiseringsdag, opent Inge Ipenburg een grote Goede Daden Winkel voor het winkelend publiek op het Promenadeplein in Zoetermeer. Ook elders in het land openen deze week ruim 40 Goede Daden Winkels.

Bijzondere goede daden van o.a. André Kuipers en Humberto Tan
Online kan iedereen meedingen naar een van de bijzondere items die André Kuipers, André Rieu, Yvon Jaspers, Humberto Tan, Gers Pardoel en andere bekende Nederlanders hebben gedoneerd als hun goede daad. Met behulp van deze socialmedia-actie wordt een sneeuwbaleffect aan goede daden voor laaggeletterdheid gecreëerd. “Iedereen kan helpen om het taboe te doorbreken door een goede daad te doen en te delen”, aldus Merel Heimens Visser. Kijk om mee te doen op weekvandealfabetisering.nl/doe-mee.

Bron: Stichting Lezen & Schrijven