Symposium Filantropie groot succes

13/04/2017

Gisteren vond op initiatief van de brancheorganisatie Goede Doelen Nederland het symposium Filantropie plaats in Nieuwspoort Den Haag. Met bijna tweehonderd deelnemers, zeven Kamerleden, een inspirerend programma én een Manifest met aanbevelingen namens veertien koepelorganisaties, heeft de sector zich goed gemanifesteerd in Den Haag. 

Johnny de Mol overhandigde het Manifest ‘Filantropie is onmisbaar in onze samenleving’ aan de aanwezige kamerleden. In een korte toelichting op het Manifest benadrukte Jan van Berkel, voorzitter van Goede Doelen Nederland: ‘Dit breed gedragen manifest is een oproep aan informateur en onderhandelaars om een heldere visie op filantropie op te nemen in het regeerakkoord. De overheid heeft daar zelf een groot belang bij. Wij vragen geen miljardeninvesteringen, maar erkenning, uitgedrukt in overheidsbeleid dat ruimte biedt, barrières wegneemt en nieuwe barrières voorkomt. Laat bijvoorbeeld de giftenaftrek in tact.’

Het inhoudelijk programma was vanzelfsprekend gericht op de boodschap van het Manifest: ‘Filantropie is onmisbaar voor onze samenleving’. In de discussie met de Tweede Kamerleden, het panel en de zaal zijn alle argumenten voor het Manifest en aanbevelingen besproken. Naast de inhoudelijke discussies was er ook tijd ingeruimd voor impactverhalen. Met sprekende beelden op de achtergrond vertelde Tom Oostrom (Nierstichting) hoe door de draagbare kunstnier straks de kwaliteit van leven verbetert voor 2.5 miljoen nierpatiënten. Bertine Pries van Amref Flying Doctors vertelde op een indringende wijze met dito beelden hoe Amref Flying Doctors een alternatief heeft bedacht voor meisjesbesnijdenis in Afrika. Gert de Groot van Natuurmonumenten liet zien en vertelde boeiend hoe de achterban van natuurmonumenten succesvol gevochten heeft voor de handhaving van het bouwverbod aan de kust. Alle drie prachtige voorbeelden van hoe idealen en verbinding uiteindelijk leidt tot grote impact.

Het symposium werd afgesloten door Hawijch Elders. Een ongekend viooltalent van 18 jaar. Op een viool in bruikleen van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds speelde zij een prachtig stuk en boeide het publiek tot de laatste seconde.

Er waren zeven Kamerleden aanwezig. Kees van der Staaij (SGP), Jan Paternotte (D’66), Carla Dik-Faber (CU), Isabelle Diks (GL), Mustafa Amhaouch  (CDA), Femke Merel Arissen (Partij van de Dieren) en Mohamed Sini (PvdA Eerste Kamer).

Bron: Goede Doelen Nederland