Tussenstand giro 5125 ruim 1,5 miljoen

11/09/2017

Nederland heeft tot nu toe 1,5 miljoen euro gestort op giro 5125 voor de slachtoffers op Sint Maarten en de andere eilanden die zijn getroffen door de orkaan Irma. Het Rode Kruis is ontroerd over de enorme betrokkenheid van Nederlanders bij de slachtoffers van de orkaan op de Caraïben.

Het Rode Kruis gaat de opbrengt gebruiken om de noodhulp aan de slachtoffers op te schalen. Het gaat dan in eerste instantie om schoon drinkwater, voedsel, dekzeilen, tenten, generatoren en andere noodhulpgoederen.

Nederland komt massaal in actie
Op de website van het Rode Kruis worden steeds meer acties aangemeld, zoals een vervroegde Sint Maarten lampionnenloop. In plaats van snoep wordt geld ingezameld om te doneren aan de slachtoffers. Het Rode Kruis roept Nederlanders op om bij te blijven dragen voor meer hulp.

Zorgwekkend: voedsel en water raakt op
Het Rode Kruis noemt de situatie op Sint Maarten zeer zorgwekkend. De waterleidingen werken niet, de winkels zijn leeg en er is op grote delen van het land geen elektriciteit. Het is een race tegen de klok om de hulpgoederen op tijd in het getroffen gebied te krijgen.

De schade op Sint Maarten en de andere eilanden is gigantisch. Naar schatting is 70 procent van de huizen verwoest. Zondag 10 september is met hulp van defensie schoon drinkwater en voedsel naar het getroffen gebied gestuurd. Dit is gefinancierd met de donaties op giro 5125.

Extra hulpverleners Rode Kruis naar Sint Maarten
Extra hulpverleners reizen vanuit Curaçao naar het getroffen gebied. Zij coördineren de distributie van de noodhulp,  inventariseren welke hulp het hardst nodig is en verlenen eerste hulp aan de slachtoffers.

Bron: Rode Kruis