Meewerken aan een knipdag brengt heel veel voldoening

Dirk Groeneveld

actief bij Haarwensen sinds 2011

Meewerken aan een knipdag brengt heel veel voldoening

Al sinds 2011 organiseert Dirk Groeneveld knipdagen voor Haarwensen. De knipdagen zijn altijd een evenement op zichzelf en mensen uit het hele land komen naar Apeldoorn om het haar te doneren. Wie is het gezicht achter deze dagen en wat zorgt ervoor dat deze man dit al zoveel jaren organiseert?

Het concept van Kees

De aanleiding voor de vrijwillige inzet van Dirk, is erg verdrietig. “Mijn broer Kees was ziek. Hij had kanker. Daar is hij drie keer voor behandeld en na de derde keer bleek het ongeneeslijk. In het ziekenhuis kwam hij veel kinderen tegen die ook behandeld werden. Daar wilde hij iets voor doen. Hij zocht daarom contact met Haarwensen en zo werd het concept bedacht dat wij nog steeds uitvoeren.”

Op de eerst knipdag doneren 12 of 13 mensen hun haren voor het goede doel. Er worden plannen gesmeed voor een tweede dag en bedrijven willen zelfs samenwerken om het geheel tot een nog groter succes te maken. Kees rijdt in zijn scootmobiel langs kappers, drukkers en de krant; alles om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het festijn. Helaas mag Kees de tweede knipdag niet meer meemaken. Dirk besluit de verdere organisatie op zich te nemen. “Er stonden 50 mensen gepland op die dag, dus toen heb ik het opgepakt.”

Voldoening van het werk

Ook de tweede dag wordt een groot succes. Juist door het succes van de dagen voelt Dirk zich betrokken bij Haarwensen en hij wil de knipdagen in de geest van zijn broer voortzetten. “Na een knipdag ben je aan het eind van je latijn. We doen alles zelf, van opbouwen tot afbreken. Als je het resultaat ziet, dan geeft het een goed gevoel. Mensen zeggen weleens dat ik wel heel veel doe, maar dat zit in me. Je hebt dat of je hebt het niet. Meewerken aan zo’n dag brengt heel veel voldoening.”

Maar Dirk blijft benadrukken dat hij zo’n dag niet in zijn eentje kan organiseren. “Om mij heen heb ik veel familie en vrienden die altijd klaarstaan om hun steentje bij te dragen. Daarnaast lopen er twee professionele fotografen op de knipdagen rond, die van alle donateurs voor en na het knippen mooie foto’s maken. Ook is er een visagiste aanwezig. Na afloop krijgen de mensen de foto’s toegestuurd. Dat wordt altijd heel erg op prijs gesteld.” Naast vrijwilligers krijgt Dirk ook veel hulp van bedrijven uit de regio. Aankomende zomer staat al weer de 17de knipdag gepland.