Natte voeten

Bart van Lienden

Actief bij Natuurmonumenten sinds 2004

Natte voeten

Weer of geen weer: twee keer per maand bekijkt Bart van Lienden zijn peilbuizen in het Mantingerveld (Drenthe). Ook in het Mantingerbos en landgoed De Klencke kun je hem tegenkomen. Het veld is letterlijk zijn achtertuin. Het ligt dan ook wel voor de hand dat hij vrijwilliger bij Natuurmonumenten is, vindt hij. De peilbuizen geven aan hoe hoog of laag de grondwaterstand is. Elke 15e en 28e van de maand gaat hij op pad, door weer, wind en regen.

Het algemene beeld van al die jaren meten is, aldus Bart, dat er te weinig water voor de natuur is. 'De boswachters gebruiken mijn gegevens om provincie en waterschap ervan te overtuigen dat maatregelen tegen de verdroging hard nodig zijn, met name in aangrenzende landbouwgebieden. Toch fijn om daaraan een steentje bij te dragen. En het leuke is dat ik door dit werk overal in de natuur kom.'

Natte voeten Natuurmonumenten

Natuur is belangrijk voor ons mensen. Onze droom is een mooi Nederland. Met landschappen waarin natuur en erfgoed een grote rol spelen. Een land vol groene steden, duurzame landbouw en natuurrijke landschappen. Een land waar we van kunnen genieten en waar de natuur kan bloeien.