Onvergetelijke samenwerking met Zambiaanse gemeenschap

Marjan Sluijter

Actief voor Wilde Ganzen tot 2014

Onvergetelijke samenwerking met Zambiaanse gemeenschap

"Toen ik 13 jaar geleden in Zambia was vanwege mijn dochters’ bruiloft, ontmoetten mijn vriendin Claudia en ik een groep vrouwen van de Mulendema-gemeenschap. Toen zij hoorden dat wij uit het onderwijs kwamen, vroegen ze enthousiast of we wilden meewerken aan het opzetten van een basisschool. Dat zij geen school hadden, ging ons aan het hart. Wij kennen immers de waarde van onderwijs voor de ontwikkeling van een land. We geloofden in hun project en al snel besloten we stichting Lusekelo Zambia op te richten - ‘geluk’ in de lokale taal - en vroegen steun van Wilde Ganzen. Wat we nooit hadden durven dromen is dat dit de start was van een intensieve samenwerking, die een school met 731 leerlingen zou opleveren!

Vorig jaar hebben we het stokje overgedragen aan de overheid. Dat betekende ons afscheid. Met pijn in ons hart, want we hadden dagelijks contact met Judy, de voorzitter van de vrouwengroep. Maar vooral met vertrouwen. En ik koester de herinneringen aan onze samenwerking en aan het delen van verhalen ‘s avonds bij kaarslicht als we in Zambia waren. Deze vrouwengroep heeft een zaadje geplant voor ontwikkeling in het Mulendema district, want onderwijs maakt je sterk! Samen met Wilde Ganzen hebben we daar aan kunnen bijdragen en dat geeft me een geweldig gevoel."

Onvergetelijke samenwerking met Zambiaanse gemeenschap Wilde Ganzen

We werven fondsen voor projecten die zijn opgezet door organisaties in de landen zelf, samen met bevlogen Nederlanders. We delen kennis en ons netwerk; geven trainingen in lokale fondswerving en leren mensen de eigen overheid aan te spreken op hun verantwoordelijkheid.