Suzanne is Buddy bij Stichting Villa Pinedo

Suzanne Cools

Actief bij Stichting Villa Pinedo sinds oktober 2019

Suzanne is Buddy bij Stichting Villa Pinedo

'Ik ben Suus, 23 jaar oud. Ik werk in de horeca en daarnaast ben ik Buddy bij Villa Pinedo.

Toen ik 8 was gingen mijn ouders uit elkaar. Ik hoorde ze ‘s avonds vaak ruzie maken en dat vond ik best wel eng. Er werd bij ons thuis niet veel over de scheiding gepraat. Achteraf gezien vind ik dat best jammer. Ik kan me namelijk nog goed herinneren dat ik van binnen heel veel voelde maar niet zo goed wist wat ik ermee moest. Vooral omdat ik niet wist of het wel normaal was wat ik voelde.

Ik had maar weinig vriendinnetjes waarvan de ouders ook gescheiden waren. Maar toen mijn vader een nieuwe vriendin kreeg, kreeg ik er twee super leuke stiefzusjes bij. Zij moesten ook elk weekend van huis wisselen. Het was fijn om het er met hen over te hebben, omdat zij het herkenden.

Tijdens mijn studie wilde ik me voor anderen inzetten. Toen ik een kijkje nam op de website van Villa Pinedo voelde ik me gelijk zo verbonden. Ik heb altijd moeite gehad om over de scheiding te praten en op de website las ik zoveel dingen die ik heel erg herkende. Toen heb ik me gelijk aangemeld als Buddy. Ook omdat ik vroeger zelf ook wel een Buddy had willen hebben. Ik heb de afgelopen twee jaar al met veel verschillende kinderen contact gehad en bij ieder kind leer ik ook weer wat over mezelf. Heel bijzonder!

Door Villa Pinedo heb ik geleerd dat praten helpt. Door het uit te spreken begrijp je dingen beter. Daarnaast is het super fijn om onderdeel te zijn van een community van jongeren die je verhaal herkennen. Dat is bijzonder om mee te maken. Daarnaast biedt Villa Pinedo veel ondersteuning aan Buddy’s door middel van trainingen, coaching en masterclasses. Hier kun je als Buddy en simpelweg als mens zelf ook nog eens veel van leren.

Ik kom van alles tegen in de chats met kinderen. Het gaat veel over de scheiding zelf; van ruzies tot wisselen van huis. Maar ik heb het met kinderen ook over wat ze vandaag hebben gedaan, een film die we allebei hebben gezien, of liefdesverdriet. Ze mogen alles met mij bespreken. Door juist ook over dit soort onderwerpen te praten maak je de drempel veel lager voor als ze iets kwetsbaars willen delen. Laatst had ik het met een kind over de gecompliceerde band die ze met haar moeder heeft. De volgende dag stuurde ze me een berichtje waarin ze me bedankte dat ik ‘gewoon’ even naar haar wilde luisteren. En dat is precies wie ik graag als Buddy wil zijn; een luisterend oor.

Ik wil aan kinderen mee meegeven dat het oké is om alles te voelen wat ze voelen. Of je nu de ene dag heel boos bent, en de andere dag weer heel vrolijk. Het mag er allemaal zijn. En niemand hoeft het alleen te doen!'

Suzanne is Buddy bij Stichting Villa Pinedo Stichting Villa Pinedo

Wij zijn jongeren met gescheiden ouders en delen onze eigen ervaringen. Wij zijn er voor jou. Wij denken met je mee en geven je tips. Wij steunen jou om met de scheiding van jouw ouders om te gaan. Je hoeft het niet alleen te doen!

Ook delen wij onze ervaringen met volwassenen. Zoals ouders, leerkrachten, hulpverleners en rechters. Wij willen dat zij beter begrijpen wat er in ons hoofd en hart omgaat. Zodat zij doen wat wij als kinderen en jongeren met gescheiden ouders écht nodig hebben.