Tuberculose de wereld uit

RIA VISCAAL

Actief bij KNCV sinds 2012

Een belangrijk en groeiend probleem bij tuberculose, is de toename van gevallen van tuber­culose die resistent (ongevoelig) zijn voor de meest gebruikte medicatie. Multiresistente tuberculose (MDR-tbc) werd in Nederland in 2013 bij zeventien patiënten vastgesteld.

Negentien jaar geleden had Ria Viscaal (59) een ongewilde pri­meur: zij was de eerste Nederlan­der met MDR-tbc. De ziekte heeft haar leven drastisch veranderd. “Ik heb jarenlang een chemische cocktail moeten slikken. In de hoop dat er tussen die pillen telkens eentje zou zitten die de tbc-bacterie zou aanpakken”, zegt Ria. Ria is genezen, maar kampt nog dagelijks met de pijn­lijke gevolgen van tuberculose. Veel Nederlanders denken dat tuberculose iets is van vroeger. Daarom blijft Ria over de ziekte praten op sociale media, in de krant en in onze nieuwsbrief om mensen wakker te schudden. “De ziekte kent geen grenzen en maakt geen onderscheid tussen rijk en arm. Maar met elkaar kun­nen we tuberculose stoppen.” 

KNCV Tuberculosefonds:

KNCV Tuberculosefonds is een toonaangevend internationaal kennis- en expertisecentrum voor tbc-bestrijding. Wij zetten ons in voor het terugdringen van de we­reldwijde tbc-epidemie en tegen de verdere verspreiding van (multire­sistente) tuberculose.

Naar KNCV Tuberculosefonds