Tuberculose de wereld uit

Ria Viscaal

Actief bij KNCV sinds 2012

Tuberculose de wereld uit

Een belangrijk en groeiend probleem bij tuberculose, is de toename van gevallen van tuber­culose die resistent (ongevoelig) zijn voor de meest gebruikte medicatie. Multiresistente tuberculose (MDR-tbc) werd in Nederland in 2013 bij zeventien patiënten vastgesteld.

Negentien jaar geleden had Ria Viscaal (59) een ongewilde pri­meur: zij was de eerste Nederlan­der met MDR-tbc. De ziekte heeft haar leven drastisch veranderd. 'Ik heb jarenlang een chemische cocktail moeten slikken. In de hoop dat er tussen die pillen telkens eentje zou zitten die de tbc-bacterie zou aanpakken', zegt Ria. Ria is genezen, maar kampt nog dagelijks met de pijn­lijke gevolgen van tuberculose. Veel Nederlanders denken dat tuberculose iets is van vroeger. Daarom blijft Ria over de ziekte praten op sociale media, in de krant en in onze nieuwsbrief om mensen wakker te schudden. 'De ziekte kent geen grenzen en maakt geen onderscheid tussen rijk en arm. Maar met elkaar kun­nen we tuberculose stoppen.'

Tuberculose de wereld uit KNCV Tuberculosefonds

Tuberculose (TBC) is de meest dodelijke infectieziekte ter wereld. Dagelijks sterven nog altijd ruim 4.000 mensen aan tuberculose, waaronder 640 kinderen. Onnodig, want door vroegtijdige opsporing en de juiste behandeling is TBC te genezen. Iedere dag werken we bij KNCV Tuberculosefonds aan ons ultieme doel: een wereld vrij van TBC.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief