Vanuit mijn hart

Sonja Serlie

Actief bij de Nierstichting sinds 2010, mondhygiëniste

Vanuit mijn hart

Vastzitten aan de dialyse is afschuwelijk, zag Sonja (51) toen haar goede vriendin Ria nierfalen kreeg. Sonja besloot te helpen. Ze werd collectecoördinator bij de Nierstichting om bij te dragen aan een beter leven voor nierpa­tiënten én helpt Ria waar ze kan.

'Toen Ria ziek werd, zag ik de im­pact op haar leven en de enorme discipline die zij moet opbrengen. Uit solidariteit besloot ik een ver­binding aan te gaan met nierpa­tiënten. Ik wilde iets doen vanuit mijn hart. Vol overgave startte ik als collectecoördinator. Ik wil iets compenseren voor de vanzelfsprekendheid van mijn vrijheid. Die heb ik omdat ik wel gezond ben. Toen Ria nog in het ziekenhuis dialyseerde, hield ik haar eens in de twee weken ge­zelschap. Dat is symbolisch: voor mij is het een keuze, zij moet – anders gaat ze dood. Maar zo geef ik uiting aan de verbonden­heid die ik voel met haar. En we gaan elk jaar samen op vakantie, dialyse of niet. Dialyseren is een dagtaak, de vrijheid die mij zo lief is heeft zij nauwelijks. Maar Ria is strijdbaar. Ik bewonder haar, ja.'

Vanuit mijn hart Nierstichting

Werken je nieren niet, dan ga je dood. De Nierstichting zet alles op alles zodat nierpatiënten in leven blijven en écht blijven leven: met een beter levensperspectief en meer vrijheid en energie om gewoon mens te zijn. De Nierstichting wil daarom het aantal donoren vergroten en doneren bij leven stimuleren. We zetten in op preventie. Door vroege opsporing van mensen met nierschade, met voorlichting en door aandacht te vragen voor minder zout in het eten. We werken keihard aan een draagbare kunstnier en maken onderzoek mogelijk naar de genezing van nierziekten. Zo’n 70 medewerkers en ruim 60.000 vrijwilligers zetten zich hiervoor in. Van elke euro die we in 2017 ontvingen via donaties (onze enige inkomstenbron), werd 73 cent besteed aan het werk voor nierpatiënten (totaal 14,9 miljoen euro), en 27 cent aan fondsenwerving en beheer & administratie.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief