Vanuit mijn hart

SONJA SERLIE

Actief bij de Nierstichting sinds 2010, mondhygiëniste

Vastzitten aan de dialyse is afschuwelijk, zag Sonja (51) toen haar goede vriendin Ria nierfalen kreeg. Sonja besloot te helpen. Ze werd collectecoördinator bij de Nierstichting om bij te dragen aan een beter leven voor nierpa­tiënten én helpt Ria waar ze kan.

"Toen Ria ziek werd, zag ik de im­pact op haar leven en de enorme discipline die zij moet opbrengen. Uit solidariteit besloot ik een ver­binding aan te gaan met nierpa­tiënten. Ik wilde iets doen vanuit mijn hart. Vol overgave startte ik als collectecoördinator. Ik wil iets compenseren voor de vanzelfsprekendheid van mijn vrijheid. Die heb ik omdat ik wel gezond ben. Toen Ria nog in het ziekenhuis dialyseerde, hield ik haar eens in de twee weken ge­zelschap. Dat is symbolisch: voor mij is het een keuze, zij moet – anders gaat ze dood. Maar zo geef ik uiting aan de verbonden­heid die ik voel met haar. En we gaan elk jaar samen op vakantie, dialyse of niet. Dialyseren is een dagtaak, de vrijheid die mij zo lief is heeft zij nauwelijks. Maar Ria is strijdbaar. Ik bewonder haar, ja.” 

Nierstichting Nederland:

De Nierstichting financiert onder­zoek, steunt nierpatiënten en geeft voorlichting, om meer nierziekten te voorkomen, te zorgen dat nierpati­ënten in leven blijven en hun leven te verbeteren.

Naar Nierstichting Nederland