Ze genieten van kleine dingen

Ab Heij

Actief bij De Zonnebloem sinds 2007

Ze genieten van kleine dingen

Het is dat in 2020 veel activiteiten door corona niet door konden gaan, anders was Ab Heij het grootste deel van zijn tijd op pad geweest. De 75-jarige Zonnebloemvrijwilliger is namelijk heel actief. Vooral met het helpen van anderen, want dat is een van zijn grootste passies. 'Ik heb me altijd willen inzetten voor mijn medemensen, vooral zij die hulp nodig hebben en het zelf niet goed kunnen', zegt Ab. Naast de Zonnebloem is hij onder andere actief koster, hij helpt CNV-leden bij het invullen van hun belastingformulieren, is stembureauvrijwilliger én chauffeur van de Zonnebloemauto.

De manier waarop Ab kennismaakte met de Zonnebloem was tragisch en mooi tegelijk. Zijn eerste vrouw overleed in 2005 en Ab leerde in de periode erna zijn huidige partner Yvonne kennen. Yvonne was op dat moment al zo’n 20 jaar Hoofd Verpleging bij de Zonnebloem. 'Zij heeft mij aangestoken met haar passie voor het Zonnebloemwerk', blikt Ab terug. 'Daar wilde ik ook aan bijdragen. Ik had de juiste kennis en ervaring door de mantelzorg voor mijn vrouw en ik zag dat ik bij de Zonnebloem kon doen wat ik graag doe: er voor anderen zijn. Dat sprak me enorm aan.' Sinds die tijd delen ze niet alleen hun liefde voor elkáár, maar ook voor de Zonnebloem.

Als een van de vrijwillige chauffeurs van de Zonnebloemauto zit Ab veel op de weg. 'Tijdens de coronacrisis mis ik de Zonnebloemritjes zeker. Met name de sfeer van het met elkaar op pad zijn en een ander kunnen helpen, zoals bij een bezoek aan het ziekenhuis of aan familie die wat verder weg woont. Dat we die hulp met de Zonnebloem kunnen bieden en dat ik daar op mijn 75ste nog aan kan bijdragen, doet me goed.' Als Zonnebloem-chauffeur reed Ab ook de Minister van Gehandicaptenzaken, Rick Brink, rond.

In zijn functie als chauffeur ziet Ab welk geluk de Zonnebloem kan brengen. 'Mensen met een lichamelijke beperking worden door de Zonnebloem geholpen bij dingen die ze normaal niet zo eenvoudig zelf kunnen doen. En daarbij genieten ze van kleine dingen. Mensen die wel goed ter been zijn, beschouwen dat vaak als kleine, alledaagse dingen, maar voor mensen met een lichamelijke beperking zijn het juist belangrijke zaken. Ik vind het mooi dat ik daaraan kan bijdragen.'

Ze genieten van kleine dingen De Zonnebloem

Bij de Zonnebloem draait het om mensen. Al meer dan 65 jaar. We brengen ze bij elkaar. Staan voor ze klaar. En zetten alles op alles om mensen met een handicap een onvergetelijke dag te bezorgen. Een lichamelijke beperking hoeft wat ons betreft nooit een belemmering te zijn. We willen dat iedereen volop van het leven kan genieten. Bij de Zonnebloem zeggen we niet voor niets: 'Er kan zoveel meer dan je denkt'.