'Als ik bezoek krijg, vergeet ik alles even'

Nationale Vereniging de Zonnebloem

'Als ik bezoek krijg, vergeet ik alles even'

In heel Nederland zorgen vrijwilligers van de Zonnebloem ervoor dat mensen met een lichamelijke beperking niet in een sociaal isolement terecht komen. Eén van die vrijwilligers is Joyce.

Na het overlijden van zijn vrouw heeft Jan het zwaar. Haar langdurige ziekteproces heeft hem diep geraakt. Ook hij wordt getroffen door dezelfde pijnlijke ziekte. Gelukkig zijn er lichtpuntjes. Zoals wanneer hij bezoek krijgt van Zonnebloemvrijwilliger Joyce. Tijdens haar bezoekjes vergeet Jan even de pijn.

Jan was 59 jaar getrouwd met Riet. Kort na het huwelijk blijkt dat Riet een hartkwaal heeft. Hun leven verandert ingrijpend. Jan wordt mantelzorger en zorgde veertig jaar lang voor haar. Tot Riet overleed, nu bijna zes jaar geleden. De laatste jaren had Riet door neuropathie hevige pijn. 'Ik krijg haar lijden niet uit mijn hoofd. Het was zo intens.' Ook bij Jan openbaart zich neuropathie, waardoor hij steeds minder kan en pijn heeft. De Zonnebloem ondersteunt mensen met een lichamelijke beperking die nog steeds zelfstandig wonen.

Al gauw staat vrijwilliger Joyce wekelijks bij Jan op de stoep. Met haar zonnige persoonlijkheid en eigengemaakte Surinaamse loempia’s, die Jan zich goed laat smaken. Af en toe gaan ze eropuit: koffiedrinken of winkelen. En Jan gaat op aanraden van Joyce naar een lokale Zonnebloemactiviteit. Maar vooral praten ze veel. Verdriet wordt tenslotte lichter als je het deelt.

Jan kijkt uit naar de momenten die zijn verdriet naar de achtergrond drijven, zeker nu veel activiteiten door corona niet doorgaan. 'Als ik bezoek heb, vergeet ik alles even. Ik kijk uit naar vrijdag, als Joyce komt. Haar vrolijkheid, haar lach. Als ze er is, voelt mijn hoofd lichter. Ik vind het zo bijzonder dat ze er voor mij is. Ze is een lichtpuntje in mijn leven.'

'Als ik bezoek krijg, vergeet ik alles even' De Zonnebloem

Bij de Zonnebloem draait het om mensen. Al meer dan 65 jaar. We brengen ze bij elkaar. Staan voor ze klaar. En zetten alles op alles om mensen met een handicap een onvergetelijke dag te bezorgen. Een lichamelijke beperking hoeft wat ons betreft nooit een belemmering te zijn. We willen dat iedereen volop van het leven kan genieten. Bij de Zonnebloem zeggen we niet voor niets: 'Er kan zoveel meer dan je denkt'.