Eenzaamheid doet pijn, maakt ziek en vergroot de kans op overlijden

Stichting Met je Hart

Eenzaamheid doet pijn, maakt ziek en vergroot de kans op overlijden

Maar liefst twee op de drie 85-plussers voelt zich eenzaam. De verwachting is dat er in 2030 meer dan 1 miljoen eenzame 75-plussers in Nederland zijn. Daar kunnen we iets aan doen. Met je hart nodigt zelfstandig wonende eenzame ouderen keer op keer uit om samen aan tafel te schuiven voor een gezellig samenzijn. Zo leren ze elkaar kennen en kunnen er nieuwe vriendschappen ontstaan.

'De ander laten voelen dat hij of zij ertoe doet. Dát is het allerbelangrijkst' aldus Prof. Dr. Margriet Sitskoorn, neuropsycholoog.

Nieuwe vriendschappen

De kracht van onze ontmoetingen is dat deze terugkerend en veelal wijkgebonden zijn. Hierdoor ontstaan mooie verbindingen tussen buurtgenoten, jong en oud. Ouderen en vrijwilligers kennen elkaar en zo ontstaan er nieuwe vriendschappen. Ouderen zoeken elkaar op buiten de Met je hart ontmoetingen om en zijn elkaars medicijn tegen eenzaamheid. We geven ouderen het gevoel dat zij erbij horen. Zo doorbreken wij de eenzaamheid.

Lokaal voor lokaal

De Met je hart teams bestaan uit ondernemende en creatieve vrijwilligers die de verbinding aangaan met horecaondernemers, burgers, bedrijven en andere organisaties om samen zo veel mogelijk ontmoetingen voor eenzame ouderen te organiseren. Wij geloven dat samen zijn en samen ondernemen het leven fijner en rijker maakt. Onze vrijwilligers verbinden mensen met elkaar en met hun enthousiasme inspireren ze buurtgenoten om ook in actie te komen tegen eenzaamheid.

Intensieve samenwerking met de zorg en de buurt

Stichting Met je hart werkt in iedere gemeente samen met onder andere huisartsen, ouderenverpleegkundigen, thuiszorgmedewerkers, wijkverpleegkundigen, pastors en buurtbewoners. Deze intensieve samenwerking zorgt ervoor dat we de onzichtbare groep eenzame ouderen bereiken. Onze zorgpartners hebben goed zicht op kwetsbare ouderen die kampen met eenzaamheidsgevoelens en weinig sociale contacten hebben. Zij vertellen over de ontmoetingen van Met je hart en nemen zo de eerste drempel bij ouderen weg. Vervolgens worden ouderen persoonlijk benaderd door een vrijwilliger van Met je hart en uitgenodigd voor een ontmoeting waaraan ook andere buurtgenoten deelnemen. Ouderen worden voor iedere Met je hart ontmoeting door vrijwilligers thuis opgehaald en ook na afloop weer thuisgebracht.

Een formule met impact

Uit onderzoek blijkt onomstotelijk dat Met je hart ouderen bereikt die écht eenzaam en kwetsbaar zijn en we door onze ontmoetingen en aandacht waarde toevoegen aan hun leven. Ouderen geven onze ontmoetingen een 8,8 en daar zijn we trots op. Met je hart heeft een Impact Rapportage laten uitvoeren door Avance Impact (maart 2020).

Eenzaamheid doet pijn, maakt ziek en vergroot de kans op overlijden Stichting Met je hart

Eenzaamheid onder ouderen is een schrijnend probleem in ons land. Stichting Met je hart voorkomt en doorbreekt eenzaamheid bij zelfstandig wonende ouderen. Wij halen deze ouderen uit hun isolement en zorgen ervoor dat ze elkaar keer op keer ontmoeten. Zo geven wij hen het gevoel terug dat ze ertoe doen en onderdeel zijn van onze maatschappij.

De organisatie is lid van de brancheorganisatie Goede Doelen Nederland en heeft de intentie om binnen een jaar de CBF Erkenning aan te vragen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief