Ongeveer 181 miljoen kinderen, ofwel één op de vier kinderen onder de vijf jaar, kampen met ernstige voedselarmoede. Dat betekent dat ze minder dan twee van de acht benodigde voedselgroepen binnenkrijgen. Kinderen consumeren op een dag bijvoorbeeld alleen rijst en melk. Dat blijkt uit het rapport Child Food Poverty: Nutrition deprivation in early childhood van UNICEF.
Voedselarmoede kan levenslange negatieve impact hebben
Kinderen die het niveau van ernstige voedselarmoede ervaren, hebben tot vijftig procent meer kans om een vorm van levensbedreigende ondervoeding te krijgen. “Kinderen in ernstige voedselarmoede, zijn kinderen die op de rand leven”, stelt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. “De gevolgen van het niet binnenkrijgen van voedzame en gevarieerde voeding kan voor jonge kinderen een levenslange negatieve impact hebben op hun groei, hersenontwikkeling en verdere leven.”
Voor een goede ontwikkeling is een gevarieerd en voedzaam dieet noodzakelijk. Kinderen moeten dagelijks minimaal vijf van de acht voedselgroepen binnenkrijgen. Behalve melk en zetmeelrijk voedsel zoals rijst, maïs of tarwe, zijn bijvoorbeeld ook de voedselgroepen groente, fruit, eieren, vis, gevogelte of vlees noodzakelijk. Die laatste groepen zijn voor veel kinderen onbereikbaar.
Oorzaken ernstige voedselarmoede
Oorzaken van ernstige voedselarmoede zijn onvoldoende beschikbaarheid van goede voeding, armoede en voedingsgewoonten. Van de 181 miljoen kinderen die in ernstige voedselarmoede leven, woont 65 procent in slechts 20 landen. Ongeveer 64 miljoen getroffen kinderen bevinden zich in Zuid-Azië en 59 miljoen in Sub-Sahara-Afrika. Ongelijkheid, conflicten en de klimaatcrisis duwen voedselprijzen en de kosten voor levensonderhoud naar recordhoogten.
In bijvoorbeeld de Gazastrook hebben maanden van vijandelijkheden en beperkingen op humanitaire hulp de voedsel- en gezondheidszorgsystemen doen instorten, met catastrofale gevolgen voor kinderen en hun families tot gevolg. Uit gegevens verzameld tussen december 2023 en april 2024 bleek dat 9 op de 10 kinderen in de Gazastrook in ernstige voedselarmoede leeft en daarmee slechts twee of minder voedselgroepen per dag binnenkrijgt.
Behalve beperkte toegang tot voedzaam voedsel, ziet het rapport ook een andere trend: in veel landen worden goedkope, ongezonde voedingsmiddelen en dranken agressief op de markt gebracht en geconsumeerd door een alarmerend deel van de jonge kinderen die in voedselarmoede leven. Daardoor worden voedzamere en gezondere voedingsmiddelen uit hun dagelijkse voeding verdrongen.
Oproep aan overheden
UNICEF doet een oproep aan overheden om meer in te zetten op het beschikbaar maken van gezond voedsel, op de aanpak van armoede en op voorlichting over gezond eten.
Download het rapport Child Food Poverty: Nutrition deprivation in early childhood van UNICEF.
Beeld: ©UNICEF/UN0640863/Dejongh