Een eerlijke verdeling van coronavaccins

UNICEF Nederland

Een eerlijke verdeling van coronavaccins

De coronacrisis is een wereldwijd probleem, maar meer dan de helft van de wereld heeft geen toegang tot de oplossing. Als vaccinatie-expert helpt UNICEF bij de eerlijke verdeling van coronavaccins in 92 lage- en middeninkomenslanden.

COVAX

Om te garanderen dat ook armere landen genoeg vaccins krijgen, is COVAX in het leven geroepen (voluit Covid-19 Vaccine Global Access Facility). Bij deze organisatie hebben zich 92 lage- en middeninkomenslanden en meerdere rijkere landen aangesloten, waaronder de Europese Unie. COVAX wil eind 2021 minstens 2 miljard doses goedgekeurde COVID-19 vaccins verspreid hebben over deze 92 landen. UNICEF moet er namens COVAX voor zorgen dat er een wereldwijde toegang tot coronavaccins komt, zodat in 2021 ook de allerarmste en meest kwetsbare mensen kunnen rekenen op een inenting. Het is een taak met veel uitdagingen, maar inmiddels zijn de eerste leveringen coronavaccins bij een aantal landen aangekomen. De volgende fase, de vaccins afleveren bij zorgpersoneel door het het hele land is in gang gezet. Begin maart is in een aantal landen begonnen met vaccineren.

Waarom heeft UNICEF deze taak gekregen?

Het klinkt misschien niet logisch, een kinderrechtenorganisatie die aan de slag gaat met vaccins voor volwassenen. Maar het is heel simpel: door volwassenen wereldwijd in te enten, dammen we de coronapandemie in. Als zorgverleners zijn ingeënt, kunnen kinderen weer naar een dokter. Als leraren zijn ingeënt, kunnen kinderen weer naar school. En als hun ouders zijn ingeënt, hoeven kinderen niet meer te werken om het gezinsinkomen aan te vullen. Met een eerlijke verdeling van coronavaccins krijgen kinderen weer de ruimte om te groeien.

Net zoals in Nederland zullen kinderen (nog) niet worden ingeënt. Eerst zijn zorgverleners en maatschappelijk werkers aan de beurt en daarna de meest kwetsbare mensen. Kinderen zijn volgens dit scenario pas (veel) later aan de beurt, omdat ze door het virus minder ziek worden. Maar ze lijden wel onder de gevolgen van de coronacrisis. Zorgsystemen zijn overbelast of ouders houden uit angst voor een coronabesmetting hun kinderen thuis, zodat die inentingen tegen voor hen wel gevaarlijke ziektes moeten missen. Dat de coronavaccins er komen (en zorgverleners zo tegen het virus zijn beschermd) is dus ook voor kinderen van levensbelang.

UNICEF is de grootste afnemer van vaccins ter wereld. We kopen elk jaar meer dan 2 miljard vaccins in tegen kinderziektes, die in zo’n honderd landen worden verspreid via onze bestaande bevoorradingsketens. Daarom kunnen we rekenen op een uitgebreid logistiek netwerk en hebben we veel ervaring met het trainen van zorgverleners, samenwerken met overheden en voorlichting. Zo zorgen we ervoor dat de vaccins daar terechtkomen waar ze het hardst nodig zijn.

Een eerlijke verdeling van coronavaccins UNICEF Nederland

UNICEF streeft naar de wereldwijde realisatie van kinderrechten voor ieder kind.