Trainingen voor jonge cacaoboeren: van duurzame teelt tot ondernemerschap

Solidaridad

Trainingen voor jonge cacaoboeren: van duurzame teelt tot ondernemerschap

Hoewel 70% van alle cacao in de wereld in West-Afrika geproduceerd wordt, is het door verouderde landbouwtechnieken en oneerlijke handelsprijzen moeilijk voor boeren om duurzamer en efficiënter te werk te gaan. Armoede heerst, en hierdoor trekken jongeren naar de steden en vergrijst de cacao-industrie. Solidaridad is samen met andere organisaties aan de slag gegaan om jonge cacaoboeren in Ghana te trainen via het MASO-programma. Zo creëren we banen op het platteland van Ghana, en maken het voor jongeren aantrekkelijk daar te blijven.

Cacao-academies

Met het MASO-programma hebben we tien speciale cacao-academies opgezet. Daarmee geven we trainingen in het duurzaam telen van cacao en andere gewassen, en in het vergroten van zelfvertrouwen en leiderschap. In de eerste vijf jaar werden 12.000 jonge boeren opgeleid, waarvan 40% vrouw. Het MASO-programma biedt jonge boeren een toekomstperspectief, en de positieve resultaten zien we al terug in bijvoorbeeld hun ondernemerschap. Maar liefst 225 MASO-studenten hebben hun eigen bedrijf opgezet! Zo kunnen ze ook duurzame banen aanbieden in hun omgeving, waardoor de hele gemeenschap zowel letterlijk als figuurlijk de vruchten van het programma plukt.

Zo is het ook gegaan met Mawuse Hotor, een jonge cacaoboer uit het Voltagebied. Nadat ze haar opleiding afrondde ging ze naar de stad om werk te zoeken, maar dat was lastig. Ze werkte doordeweeks als docent en verkocht in haar vrije tijd fruit. Via haar moeder hoorde ze over het MASO-programma van Solidaridad, en na wat overtuiging kwam ze terug naar haar dorp om mee te doen. 'I never regretted that decision,' aldus Mawuse. Nadat ze de training afrondde is ze op 26-jarige leeftijd de trotse eigenaar van een stuk land, waar ze haar eigen cacaoboerderij is begonnen. Doordat ze aan gemengde landbouw doet heeft ze al geld verdiend aan de gewassen die ze verbouwd heeft. Met dit geld volgt ze onder andere haar passie om docent te worden. 'Maar ik blijf een cacaoboer,' zegt ze, 'want cacao is mijn eerste liefde.' Solidaridad wenst Mawuse en de andere afgestudeerden van het MASO-programma veel succes met hun ambities in de cacaosector!

Trainingen voor jonge cacaoboeren: van duurzame teelt tot ondernemerschap Solidaridad

Solidaridad komt in actie voor een wereld waarin alles wordt gemaakt en gekocht in solidariteit met mens, milieu en toekomstige generaties. Als we allemaal solidair zijn, komt niemand tekort.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief