Milieudefensie brengt ING voor de rechter in een nieuwe Klimaatzaak

Milieudefensie brengt ING voor de rechter in een nieuwe Klimaatzaak

In 2021 wonnen ze hun Klimaatzaak tegen Shell. Nu brengen ze ook ING voor de rechter omdat zijn klimaatbeleid onvoldoende is. En ook deze keer zetten ze alles op alles om de zaak, met z'n allen, te winnen.

De uitspraak van de rechter in de Klimaatzaak tegen Shell is duidelijk: grote bedrijven hebben een eigen verantwoordelijkheid om hun beleid in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs. Dat betekent dat zij hun best moeten doen om opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C, om zo de ergste gevolgen van de klimaatcrisis nog te voorkomen.

Waarom een Klimaatzaak tegen ING?

Wat voor Shell geldt, geldt voor alle grote bedrijven. Daarom vroeg Milieudefensie 29 grote vervuilers, waaronder ING, naar hun klimaatplan. ING:

  • is de grootste bank van Nederland;
  • steekt meer geld in vervuilende bedrijven dan alle andere Nederlandse banken;
  • stopt tientallen miljarden in bedrijven die de klimaatcrisis verergeren;
  • en stootte daarmee in 2022 al minstens 61 megaton aan broeikasgassen uit (dat is ongeveer evenveel als een land als Zweden).

Kortom, het klimaatplan van ING scoorde een dikke onvoldoende. Door grote vervuilers te ondersteunen draagt ING bij aan gevaarlijke klimaatverandering wereldwijd. Dit moet stoppen! Daarom stapt Milieudefensie nu opnieuw naar de rechter.

De eisen van Milieudefensie aan ING

Zij willen dat ING zijn totale uitstoot met de helft terugbrengt. En dat ING zijn samenwerking stopt met vervuilende bedrijven die onze toekomst in gevaar blijven brengen. Dat zijn grote bedrijven die geen goed klimaatplan hebben, en olie- en gasbedrijven die nog steeds doorgaan met uitbreiding van hun projecten. Lees hier meer over hun eis aan ING.

Waarom jij mee moet doen aan deze Klimaatzaak volgens Milieudefensie

Veel mensen in Nederland zijn bezorgd over de gevolgen van de klimaatcrisis en het uitblijven van goed klimaatbeleid. Milieudefensie vindt dat onze politieke leiders geen verantwoordelijkheid nemen, en dat grote vervuilers niet snel genoeg willen veranderen. Ze vinden dat jouw zorgen niet mee tellen.

Met deze Klimaatzaak brengt Milieudefensie hier een verandering in. Samen zorgen we ervoor dat jouw stem wel wordt gehoord, en dat bedrijven zich aan internationale afspraken gaan houden. En dat gaat lukken, want wij zijn met velen.

Samen zetten we alles op alles om ook deze baanbrekende Klimaatzaak te winnen. Doe mee, word mede-eiser!

Bron: Milieudefensie

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief