Doneren

Veel mensen geven aan het goede doel. Ze doen iets in de collectebus of maken geld over naar aanleiding van een actie op de televisie. Anderen hebben een band met een goed doel en steunen dat structureel.

Goede doelen ontvangen donaties - net als andere organisaties - via een overschrijving, een Acceptgiro, of een (telefonische) machtiging. Je kunt bij veel goede doelen gericht op een project doneren of in het algemeen. Donateurs mogen geen onnodige drempels ervaren als ze een goed doel financieel willen steunen. Banken en goede doelen hebben daarom afspraken over het betalingsverkeer gemaakt.

Online doneren

Bij de meeste goede doelen is het mogelijk om direct te doneren via de website van de organisatie. Je kunt aangeven of je maandelijks of jaarlijks wil doneren of eenmalig met een bedrag naar keuze. Ook is het vaak mogelijk aan te geven of je gericht op een project wilt doneren of in het algemeen.

Mobiel doneren

Negentig procent van de mensen heeft een mobiele telefoon en deze wordt steeds meer voor directe contacten en geldzaken gebruikt. Doneren via de mobiele telefoon is een handige, snelle en veilige manier van geven. Mobiel doneren is mogelijk via een sms naar 4333 (met daarbij een herkenningswoord voor een bepaald goed doel). De code 4333 is niet toevallig, want met deze toetsen schrijft u ook het woord GEEF op uw telefoon.

GEEF-mobiel wordt door meer dan honderd goede doelen in Nederland ingezet voor de werving van donaties. Bij gebruik van een smartphone kan een organisatie heel direct verantwoording afleggen over haar projecten. Mensen kunnen via GEEF-mobiel voor een gift ook een QR-code (een bepaald type streepjescode) scannen of geven via een app, Twitter of een mobiele website. De goede doelen die gebruik maken van GEEF-mobiel beschikken over een Erkenning.

Machtiging

Via de telefoon, email of website kan je toestemming geven voor een donatie aan een goed doel. Bij een telefonische machtiging zal het goede doel een schriftelijke bevestiging sturen. Je kunt dit te allen tijde weer opzeggen. Brancheorganisatie Goede Doelen Nederland en de goededoelenorganisaties aangesloten bij Goede Doelen Nederland hebben hier afspraken over gemaakt.

Acceptgiro

De Acceptgiro is een belangrijk betaalmiddel voor mensen die geen gebruik maken van internet om een betaling te doen. Per 1 februari 2014 gelden in veel landen in Europa dezelfde regels voor betalingsverkeer. Die landen bij elkaar worden SEPA (Single Euro Payments Area) genoemd. Dat heeft gevolgen voor particulieren, voor banken en voor goede doelen. Zo dreigde de Acceptgiro al per 2014 te verdwijnen, maar dit is na overleg met banken en gebruikers waaronder goede doelen voor onbepaalde tijd uitgesteld. Er is inmiddels al wel een aangepaste versie van de Acceptgiro.