Doneren

Veel mensen geven aan het goede doel. Ze doen iets in de collectebus of maken geld over naar aanleiding van een actie op de televisie. Anderen hebben een band met een goed doel en steunen dat structureel.

Goede doelen ontvangen donaties - net als andere organisaties - via een overschrijving, een Acceptgiro, of een (telefonische) machtiging. U kunt bij veel goede doelen gericht op een project doneren of in het algemeen. Donateurs mogen geen onnodige drempels ervaren als ze een goed doel financieel willen steunen. Banken en goede doelen hebben daarom afspraken over het betalingsverkeer gemaakt.

Online doneren

Bij de meeste goede doelen is het mogelijk om direct te doneren via de website van de organisatie. U kunt aangeven of u maandelijks of jaarlijks wilt doneren of eenmalig met een bedrag naar keuze. Ook is het vaak mogelijk aan te geven of u gericht op een project wilt doneren of in het algemeen.

Mobiel doneren via GEEF-mobiel

Mobiel doneren via een sms naar 4333 is vanaf 1 januari 2022 niet meer mogelijk. CM.com, de aanbieder van GEEF-Mobiel, is hiermee gestoptDoneren via sms blijft mogelijk, maar dan via de mobiel bankieren-app op uw telefoon. Zo kunt u eenvoudig doneren via iDEAL. Voor vragen over GEEF-mobiel kunt u contact opnemen met CM.com via: www.cm.com/nl-nl/geef-mobiel/

GEEF-mobiel wordt door meer dan honderd goede doelen in Nederland ingezet voor de werving van donaties. Bij gebruik van een smartphone kan een organisatie heel direct verantwoording afleggen over haar projecten. Mensen kunnen via GEEF-mobiel voor een gift ook een QR-code (een bepaald type streepjescode) scannen of geven via een app, Twitter of een mobiele website. De goede doelen die gebruik maken van GEEF-mobiel beschikken over een Erkenning.

Doneren via QR-code

Wanneer u in bezit bent van een smartphone, dan kunt u een donatie doen via een iDEAL QR-code. Goede doelen plaatsen een QR-code bijvoorbeeld op een collectebus, op een folder of in een brief. De iDEAL QR-code kunt u scannen met uw bankieren app, uw camera, QR-code scanner app. U kunt het voorgestelde bedrag aanpassen en uw gewenste donatie invoeren. Controleer de betaalgegevens en druk op ‘betalen’. De bank bevestigt de betaling. Doneren via een iDEAL QR-code is eenmalig, veilig en anoniem. Meer informatie over betalen via een iDEAL QR-code leest u hier.

Doneren via Tikkie

Tikkie is een gratis betaal-app ontwikkeld door ABN AMRO voor klanten van alle Nederlandse banken. Tikkie heeft al meer dan vijf miljoen gebruikers. Een betaalverzoek via Tikkie kan verstuurd worden als link, bijvoorbeeld in een e-mail of als Tikkie QR-code, bijvoorbeeld op een folder of een brief. Het goede doel ontvangt de donatie via de rekening van ABN AMRO. Een donatie via Tikkie is eenmalig. Om een bedrag via Tikkie te doneren, dient u in het bezit te zijn van een smartphone. U klikt op de Tikkielink of scant de Tikkie QR-code met de Tikkieapp, uw camera of QR-code scanner app. U kunt uw donatiebedrag invoeren. Vervolgens selecteert u uw eigen bank, u controleert de betaalgegevens en klikt op ‘Ja, ik wil betalen’. U komt dan in de betaalomgeving van uw bank, waar u de betaling kunt uitvoeren. Meer informatie over Tikkie leest u hier.

Acceptgiro

De Acceptgiro is een belangrijk betaalmiddel voor mensen die geen gebruik maken van internet om een betaling te doen. Inmiddels is bekend dat de eigenaar van de Acceptgiro – Currence – heeft besloten per 1 juni 2023 te stoppen met de Acceptgiro. Goede doelen hebben alternatief ontwikkeld: Mijn eenmalige gift. Hiermee kunt u net zo makkelijk en vertrouwd een eenmalige gift aan het goede doel overmaken. U leest er hier meer over.

Machtiging

Via de telefoon, e-mail of website kunt u toestemming geven voor een donatie aan een goed doel. Bij een telefonische machtiging zal het goede doel een schriftelijke bevestiging sturen. U kunt dit te allen tijde weer opzeggen. Brancheorganisatie Goede Doelen Nederland en de goededoelenorganisaties aangesloten bij Goede Doelen Nederland hebben hier afspraken over gemaakt.

Stopzetten structurele donatie

U kunt uw steun aan een goed doel te allen tijde gratis bij het goede doel opzeggen. Er zijn dienstverleners (zoals Xpendy.nl, Opzeggen.nl, Opzeggenbij.nl, 123opzeggen.nl, Abonnementopzeggen.nl, etc.) die u kunnen helpen bij het opzeggen van uw donatie, maar let op, hier zijn vaak kosten aan verbonden.
Bij sommige opzegservices lijkt het alsof u de opzegging bij het goede doel zelf regelt. Dit is niet zo. Als u online wilt opzeggen, controleer dan dus altijd of u op de opzegpagina van het goede doel zelf bent, en niet op de website van een tussenpartij. U kunt natuurlijk ook altijd het goede doel bellen of mailen om uw opzegging in orde te maken.

Privacywetgeving

Goede doelen vragen soms om contactgegevens bij een (eenmalige) donatie. Deze gegevens worden bijvoorbeeld gebruikt om u te bedanken, te informeren over wat er met uw bijdrage is gebeurd of om direct contact met u op te nemen. Goede doelen moeten zich hierbij wel aan de privacywetgeving te houden, zoals de AVG en Telecommunicatiewet. Ook kunt u bezwaar maken dat een goed doel contact met u opneemt. U kunt dit aangeven bij het betreffende goede doel.