Manieren om te Geven

Veel mensen geven aan een goed doel. Ze doen iets in de collectebus of maken geld over naar aanleiding van een actie op de televisie. Anderen kiezen er voor om een goed doel structureel te steunen.

Doneren via Mijn eenmalige gift

Sinds het verdwijnen van de Acceptgiro per 1 juni 2023 kunnen goede doelen geen Acceptgiro's meer versturen. Omdat de Acceptgiro een belangrijk betaalmiddel was voor donateurs om een eenmalige donatie over te maken hebben goede doelen een alternatief ontwikkeld: Mijn eenmalige gift.

Online doneren

Bij de meeste goede doelen is het mogelijk om direct te doneren via de website van de organisatie. Je kunt aangeven of je maandelijks of jaarlijks wil doneren of eenmalig het goede doel wil steunen met een bedrag naar keuze. Ook is het vaak mogelijk aan te geven of je gericht aan een project wil doneren of een algemene donatie wil doen.

Naast doneren via de eigen website van het goede doel, is het ook mogelijk om via een crowdfunding pagina of donatieplatform één of meerdere goede doelen te steunen. Crowdfunding (ook wel 'publieksfinanciering' genoemd) is een alternatieve wijze om een project te financieren. Bij Crowdfunding wordt het project aangekondigd (via een crowdfundingsplatform) op internet, met het bedrag dat minstens nodig is om het project te realiseren. Via het platform kan online gedoneerd worden, op deze manier kan iedereen investeren in het project. Het idee erachter is dat veel particulieren een klein bedrag investeren en dat deze kleine investeringen bij elkaar het project volledig financieren. Bij sommige crowdfundings- en donatieplatformen worden kosten in rekening gebracht zoals transactiekosten.

Vanaf 1 januari 2024 is er het keurmerk: CBF Erkend Donatieplatform. Platformen met een erkenning voldoen aan strenge normen op het gebied van transparantie, degelijk financieel management en goed bestuur. Toezichthouder CBF toetst deze platformen regelmatig.

Fondsenwerving hartjeingleuf 690

Doneren via QR-code

Met een smartphone, kun je een donatie doen via een iDEAL QR-code. Goede doelen plaatsen een QR-code bijvoorbeeld op een collectebus, op een folder of in een brief. De iDEAL QR-code kun je scannen met je bankieren app, je camera of met de QR-code scanner app. Je kunt het voorgestelde bedrag altijd aanpassen in de voor jou gewenste donatie. Controleer de betaalgegevens en druk op ‘betalen’. De bank bevestigt de betaling. Doneren via een iDEAL QR-code is eenmalig, veilig en anoniem. Meer informatie over betalen via een iDEAL QR-code lees je hier.

Doneren via qr code 690

Doneren via Tikkie

Tikkie is een gratis betaal-app ontwikkeld door ABN AMRO voor klanten van alle Nederlandse banken. Tikkie heeft al meer dan acht miljoen gebruikers. Een betaalverzoek via Tikkie kan verstuurd worden als link, bijvoorbeeld in een e-mail of als Tikkie QR-code, bijvoorbeeld op een folder of een brief. Een donatie via Tikkie is eenmalig. Om een bedrag via Tikkie te doneren, moet je in het bezit zijn van een smartphone. Je klikt op de Tikkielink of scant de Tikkie QR-code met de Tikkieapp, je camera of QR-code scanner app. Je kunt jouw donatiebedrag invoeren. Vervolgens selecteer je jouw eigen bank, je controleert de betaalgegevens en klikt op ‘Ja, ik wil betalen’. Je komt dan in de betaalomgeving van jouw eigen bank, waar je de betaling kunt uitvoeren. Meer informatie over Tikkie lees je hier.

Acceptgiro

De Acceptgiro was een belangrijk betaalmiddel voor mensen die geen gebruik maken van internet om een betaling te doen. Per 1 juni 2023 bestaat de Acceptgiro niet meer. Het alternatief dat goede doelen hebben ontwikkeld heet: Mijn eenmalige gift. Hiermee kun je net zo makkelijk en vertrouwd een eenmalige gift aan het goede doel overmaken. Je leest er hier meer over.

Machtiging

Via de telefoon, e-mail of website kun je toestemming geven voor een donatie aan een goed doel. Bij een telefonische machtiging zal het goede doel een schriftelijke bevestiging sturen. Je kunt een toegezegde donatie altijd weer opzeggen. Brancheorganisatie Goede Doelen Nederland en de goede doelen aangesloten bij Goede Doelen Nederland hebben hier afspraken over gemaakt.

Geefkring

Bij een geefkring verenigen personen zich en bepalen samen welke goede doelen of projecten zij steunen (financieel of via vrijwilligerswerk). Binnen de geefkring wordt er gezocht naar één of meerdere goede doelen waar de leden een gemeenschappelijke interesse in hebben. De donatie(s) van ieder persoon uit de geefkring wordt samengebracht en gedoneerd aan het gekozen doel.

Stopzetten structurele donatie

Je kunt jouw steun aan een goed doel altijd gratis bij het goede doel opzeggen. Er zijn dienstverleners (zoals Xpendy.nl, Opzeggen.nl, Opzeggenbij.nl, 123opzeggen.nl, Abonnementopzeggen.nl, etc.) die je hierbij kunnen helpen, maar let op, hier zijn vaak kosten aan verbonden.
Bij sommige opzegservices lijkt het alsof je de opzegging bij het goede doel zelf regelt. Dit is niet zo. Als je online wilt opzeggen, controleer dan dus altijd of je op de opzegpagina van het goede doel zelf bent, en niet op de website van een tussenpartij. Je kan natuurlijk ook altijd het goede doel bellen of mailen om jouw opzegging in orde te maken.

Mobiel doneren via GEEF-mobiel niet meer mogelijk

Mobiel doneren via een sms naar 4333 is vanaf 1 januari 2022 niet meer mogelijk. CM.com, de aanbieder van GEEF-Mobiel, is hiermee gestopt. Doneren via sms blijft mogelijk, maar dan via de mobiel bankieren-app op je telefoon. Zo kun je eenvoudig doneren via iDEAL. Voor vragen over GEEF-mobiel kun je contact opnemen met CM.com via: www.cm.com/nl-nl/geef-mobiel/