Financieel Beheer

Goede doelen werken elke dag hard om hun missie te volbrengen. Hiervoor doen zij een beroep op de steun van het publiek. Goede doelen besteden en beheren het geld dat zij ontvangen op een verantwoorde manier. Zij zijn zich er van bewust dat donateurs verwachten dat zij het ontvangen geld snel en efficiënt besteden.

Vaak zit er wel enige tijd tussen het binnenkomen van het geld en het besteden ervan. Dat komt omdat een deel van het gedoneerde geld op een later moment nodig is. Bijvoorbeeld bij het financieren van langjarige projecten of meerjarig wetenschappelijk onderzoek.

De ontvangen donaties moeten op een verantwoorde manier worden beheerd. Goede doelen willen dat het gedoneerde geldt zijn waarde behoudt. Zij maken dan ook zorgvuldige afwegingen in de keuze van welke spaar- en/of beleggingsvormen gebruik wordt gemaakt en leggen dit vast in een beleggingsbeleid. Ook wordt aandacht besteed aan het maatschappelijk verantwoorde karakter van eventuele beleggingen. De organisatie legt daar verantwoording over af.

Er zijn duidelijke regels voor de vorming van reserves. Er mag geen reserve worden gevormd zonder dat een organisatie van tevoren weet wat de bestemming is. Goede doelen moeten zich houden aan de richtlijnen voor de jaarverslaggeving die ook over het aanhouden van reserves gaan. Dit is opgenomen in de Erkenningsregeling. Toezichthouder CBF toetst of goede doelen zich aan de regels houden.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief