Milieudefensie en vier Nigerianen winnen rechtszaak tegen Shell

Milieudefensie

Milieudefensie en vier Nigerianen winnen rechtszaak tegen Shell

Op 29 januari 2021 won Milieudefensie, samen met vier Nigeriaanse boeren, de rechtszaak tegen Shell die maar liefst 13 jaar duurde. Het Nederlandse hoofdkantoor van Shell had meer moeten doen om lekkages te voorkomen, oordeelt de rechter. Ook moet Shell Nigeria drie van de vier Nigeriaanse eisers compenseren voor de olievervuiling op hun land. De uitspraak over de vierde boer volgt later.

Donald Pols, de directeur van Milieudefensie reageert: 'Het is enorme winst dat Shell eindelijk zijn rotzooi moet opruimen. Dit is ook een waarschuwing voor alle Nederlandse multinationals die betrokken zijn bij onrecht wereldwijd. Slachtoffers van milieuvervuiling, landroof of uitbuiting hebben door deze uitspraak meer kans om een juridische strijd te winnen tegen betrokken bedrijven.'

Bijna 20 jaar geleden verloren vier boeren uit de Nigerdelta álles, door grootschalige olievervuiling van Shell. Hun landbouwgrond werd onbruikbaar en vissen verdwenen uit de rivieren. De gevolgen waren schrijnend: zonder inkomsten was er geen eten, schoon drinkwater en scholing voor de kinderen. En nog schrijnender, de olievervuiling maakte hen ziek.

Milieudefensie is ontzettend blij met de overwinning. Voor het eerst in de geschiedenis oordeelt een rechter dat een Nederlandse multinational verantwoordelijk is voor de veroorzaakte schade in het buitenland. Dat biedt kansen voor soortgelijke rechtszaken in de toekomst.

Helaas is er ook een keerzijde. Twee van de vier eisers leven niet meer én miljoenen mensen in Nigeria zitten in hetzelfde schuitje. Zij krijgen géén compensatie. Daarom blijft de organisatie zich hard maken voor transparante wetten die ervoor zorgen dat Nederlandse bedrijven zich ook gedragen buiten onze landsgrenzen.

Eric Dooh, een van de eisers (boeren): 'De overwinning is bitterzoet. Twee eisers, onder wie mijn vader, leven niet meer. Maar de beslissing van de rechter geeft hoop voor de toekomst van de mensen in de Nigerdelta.'

David tegen Goliath

De media-aandacht na de overwinning was overdonderend. Van Al Jazeera tot de New York Times, iedereen schreef erover. De zaak van David tegen Goliath: Milieudefensie die het opnam tegen het miljardenbedrijf Shell met zijn leger aan advocaten en eindeloos vertragende tactieken. De rechtszaak kostte ons 1,5 miljoen euro. Veel van dat geld kwam van donateurs die de zaak langdurig steunden en nauwgezet volgden.

Meer informatie over de klimaatzaak tegen Shell.

Milieudefensie en vier Nigerianen winnen rechtszaak tegen Shell Milieudefensie

Als onafhankelijke milieuorganisatie werkt Milieudefensie aan een duurzaam en eerlijk Nederland.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief