11 april is het Wereld Parkinson Dag: meer aandacht voor de ziekte van Parkinson

Elk jaar op 11 april is het Wereld Parkinson Dag. Op deze dag vraagt men wereldwijd aandacht voor mensen die leven met de ziekte van Parkinson. ParkinsonNL vraagt dit jaar aandacht voor de ziekte met de documentaire ‘De Gezichten van Parkinson.‘

De Gezichten van Parkinson

De documentaire toont de impact die parkinson heeft op het leven. Niet alleen op iemand die deze ziekte zelf heeft, maar ook op zijn of haar naasten. Veel mensen zien parkinson alleen als een ziekte waardoor je gaat trillen en die alleen voorkomt bij oudere mensen. Maar parkinson kent vele gezichten.

Snelst groeiende hersenziekte ter wereld

Neuroloog Prof. Dr. Bas Bloem noemt parkinson ‘een van de meest akelige aandoeningen om te hebben die een grote invloed heeft op het leven van mensen en de mensen om hen heen.’ Parkinson is de snelst groeiende hersenziekte ter wereld. Die steeds meer jonge mensen treft. In 2020 telde Nederland ruim 63.500 mensen met parkinson. Bij ongeveer 30% van hen uitte de ziekte zich al vóór de leeftijd van 65 jaar.

In de documentaire 'De Gezichten van Parkinson' vertellen Kim, Erik, Lilian en Rianne over hun leven met parkinson en over hun veerkracht. Mooie inspirerende verhalen. Neuroloog Rinkse van Koningsveld vertelt over de vele verschillende uitingsvormen van de ziekte.

Allemaal zijn ze het erover eens: parkinson moet stoppen en daarvoor is onderzoek hard nodig.
Wereld Parkinson Dag is elk jaar op 11 april, de geboortedatum van de Engelse arts James Parkinson. Wereldwijd wordt er aandacht gevraagd voor de ziekte van Parkinson, de snelst groeiende neurologische ziekte ter wereld.
ParkinsonNL is de organisatie die versneld stappen wil zetten en het verschil wil maken voor alle mensen met Parkinson op het gebied van onderzoek, innovatie en voorlichting.

De Documentaire ‘De Gezichten van Parkinson’ is hieronder te zien.

De documentaire ‘De Gezichten van Parkinson’ is gemaakt in samenwerking met studenten: Luc van den Elsen, Bjorn Christians, Tim Klooster, Leon de Wit

Bron: ParkinsonNL

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief