Einde bontfokkerij Zweden in zicht

De Zweedse regering heeft 14 september bekendgemaakt hoe zij de toekomst van nertsenfokkerijen zien. De aankondiging mankeert het begin van het einde van de pelsdierhouderij in Zweden.

In een voorstel voor de nieuwe begrotingswet stellen de regeringspartijen voor om 15 miljoen euro uit te trekken voor de ontmanteling van Zweedse nertsenfokkerijen in 2024 en 2025. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan de herziening van de dierenwelzijnswetgeving om te onderzoeken of de gehele pelsdierhouderij verboden kan worden. In de begrotingsmotie stelt het kabinet voor om vanaf 2024 financiële steun te bieden om de ondernemers te ondersteunen die vrijwillig stoppen met hun nertsenfokkerij. Het is de bedoeling dat de steun aan ondernemingen wordt uitgekeerd nadat de sluiting in de loop van de periode is voltooid.

In Zweden is het fokken van vossen en chinchilla’s verboden, alleen nertsenfokkerijen zijn op dit moment nog toegestaan. Er zijn op dit moment nog 20 fokkerijen actief, waar 200.000 nertsen worden gehouden.

Het vooruitzicht van een mogelijk verbod op EU-niveau, samen met het feit dat 20 EU-lidstaten al stelling hebben genomen tegen de pelsdierhouderij, worden genoemd als de reden achter de aankondiging van de regering op 14 september.

Bron: Bont voor Dieren

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.