Rode Kruis: wintermaanden in Afghanistan zorgen voor onzichtbare humanitaire ramp

Rode Kruis: wintermaanden in Afghanistan zorgen voor onzichtbare humanitaire ramp

Meer dan 28 miljoen mensen in Afghanistan hebben dringend humanitaire hulp nodig. Helemaal nu de temperaturen onder nul dalen en er sneeuw valt, hebben duizenden mensen een warm onderkomen nodig. Ze zijn hun huis verloren door de verwoestende aardbeving drie maanden geleden. Of ze zijn net als een half miljoen andere Afghanen op zoek naar een veilige plek, omdat ze vanuit Pakistan terug moesten naar Afghanistan.

Miljoenen Afghanen hadden al humanitaire hulp nodig, 85% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Het land had vorig jaar te maken met overstromingen, dodelijke aardbevingen en een vluchtelingenstroom vanuit Pakistan. Daardoor nemen de noden alleen maar meer toe. Veel mensen wonen in tenten, hebben bijna geen geld en weinig eten. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van voedselpakketten, cashhulp en tijdelijke onderkomens van onder andere het Rode Kruis.

Dodelijke aardbeving

De dodelijke aardbeving in de provincie Herat verwoestte begin oktober bijna vierhonderd dorpen in het noordwesten van Afghanistan. Duizenden huizen liggen in puin, duizenden levens gingen verloren, onder wie veel vrouwen en kinderen. Nu de winter zijn intrede doet en temperaturen dalen, hebben overlevenden moeite om het hoofd boven water te houden. De Afghaanse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Afghanistan heet, bouwde tijdelijke onderkomens en deelt voedselpakketten uit, met daarin rijst, dadels en meel. Ook behandelt het Rode Kruis mensen in mobiele gezondheidsklinieken, zowel met fysieke als mentale klachten. En de organisatie verleent cashhulp aan gezinnen, zodat zij rond kunnen komen.

Er is nog veel meer geld nodig om ervoor te zorgen dat mensen de hulp krijgen die ze zo hard nodig hebben, om de bitterkoude nachten door te komen. Abdul en zijn gezin zijn door de aardbeving hun huis kwijt en om zijn vier jonge kinderen warm te houden, graaft hij een geïmproviseerd onderkomen. Dat biedt meer bescherming tegen de bijtende kou en de harde wind dan de tent.

Zoals Abdul zijn er heel veel mensen die in barre omstandigheden wonen. De Afghaanse Rode Halve Maan helpt hen met tijdelijke onderkomens en heeft speciale ingenieurs in dienst om te helpen met de wederopbouw. De huizen die door de aardbeving zijn verwoest, waren gemaakt van modder of klei en met de hand gebouwd. De Rode Halve Maan en andere hulporganisaties willen de huizen verstevigen met metaal of hout, zodat ze beter bestand zijn tegen een aardbeving.

Mensen op de vlucht

Niet alleen de getroffenen van de aardbeving hebben een warm onderkomen nodig. Aan de andere kant van het land steken honderdduizenden Afghanen de grens over vanuit Pakistan. Zij woonden in Pakistan zonder verblijfspapieren en keren nu noodgedwongen terug naar Afghanistan. Anders lopen ze de kans om opgepakt te worden. Hulpverleners van de Rode Halve Maan delen elke dag 1.500 voedselpakketten uit aan families die de grens oversteken, met daarin rijst, dadels, fruit, groenten en water. Ook delen ze dekens uit.

Dat is nog lang niet voldoende om iedereen te helpen. Er zijn miljoenen euro’s extra nodig om de hulp te bieden die de Afghaanse bevolking zo hard nodig heeft. Alleen dan kunnen hulpverleners van het Rode Kruis zorgen voor meer voedsel, cashhulpverlening en warme onderkomens voor miljoenen Afghanen.

Bron: Rode Kruis

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief