Samen met anderen wordt leven met type 1 diabetes makkelijker

Suzan van Loenen

Actief bij Diabetes+ sinds 2020

Samen met anderen wordt leven met type 1 diabetes makkelijker

Ik ben Suzan en toen ik 8 jaar was kreeg ik de diagnose type 1 diabetes. Vanaf het begin wist ik: hier moet ik het de rest van mijn leven mee doen. Maar wat dat precies in zou houden, dat kon ik toen echt nog niet bevatten. Jarenlang bleef ik met mijn type 1 diabetes op mijn eigen eiland. Natuurlijk kwam ik regelmatig bij de kinderarts en diabetesverpleegkundige. En ik had onwijs veel lieve mensen om me heen die me hielpen als dat nodig was. Maar zodra iemand begon over speciale kampen voor kinderen met diabetes of bijeenkomsten met andere type 1’ers haakte ik af. Totdat ik hoorde van Diabetes+, toen nog een stichting in oprichting.

Ineens was er een club specifiek voor mensen met type 1 diabetes en met een duidelijk andere missie dan de stichtingen en organisaties die ik kende. Oprichters Loes, Cas en Wietske waren vanaf het begin zo inspirerend in hun ideeën over een beter leven met diabetes voor iedereen die de ziekte heeft en mensen om hen heen. Ik mag mezelf een van de vrijwilligers van het eerste uur noemen. Iets waar ik enorm dankbaar voor ben. Want Diabetes+ weet als geen ander mensen met type 1 diabetes bij elkaar te brengen.

Deze warme club mensen heeft mij geleerd dat het echt fijner kan zijn om niet alleen te zijn met type 1. Met evenementen voor mensen met type 1 diabetes, verschillende Buddy's die uit eigen ervaring tips en tricks delen én aanstekelijke video's die de impact van de ziekte écht laten zien. Voor Diabetes+ houd ik me bezig met de sociale media en ben ik actief als SportBuddy. Juist daarin wordt goed zichtbaar hoeveel kennis en wijsheid er zit in de type 1-community. Want de ziekte is voor iedereen anders en juist daarom heb je soms meer aan de ervaring van een ander dan aan de afspraak bij je internist. Het is prachtig om te zien hoe Diabetes+ het gesprek weet te openen over de vervelende kanten van type 1, maar ook juist over hoe je het beste uit het leven met type 1 kunt halen. Type 1 diabetes is een leven lang leren en samen met anderen wordt het leven met type 1 diabetes makkelijker.

Samen met anderen wordt leven met type 1 diabetes makkelijker Diabetes+

Diabetes+ wil ervoor zorgen dat mensen met type 1, los van leeftijd, afkomst, gender, behoefte of knowhow, zich gehoord, begrepen en (h)erkend voelen. Zodat ze volop mee kunnen doen in de maatschappij en (beter) voor zichzelf op kunnen komen en doelen behalen.