Vrijwilligerswerk voor de NVA geeft me levensplezier

Pascal

Actief bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) sinds 2019

Vrijwilligerswerk voor de NVA geeft me levensplezier

'Al als 5-jarige was ik echt een kind voor het speciaal onderwijs, maar ik zat op een reguliere school. Ik had het moeilijk, want ik deed uiteindelijk mavo-examen terwijl ik vwo-niveau heb. Maar ik heb wél veel geleerd op sociaal vlak.

Pas in 2012 kreeg ik de diagnose autisme, na een burn-out. Toen pas kreeg ik de tools voor een prettig en stabiel leven. Een betaalde baan zit er niet in.

Inmiddels mag ik al ruim een jaar onderdeel uitmaken van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) waar ik de kans krijg iets te doen met mijn ervaringen. Op individueel gebied maar ook op grotere schaal mag ik mijzelf inzetten voor ondersteuning van mensen met autisme en hun naasten. Uit ervaring weet ik dat een diagnose autisme krijgen een startpunt is van een zoektocht naar jezelf en de juiste ondersteuning. Iets wat ik als een enorme puzzel heb ervaren. Er wordt zoveel hulp aangeboden, maar wat past er bij jou? Ik kan me goed voorstellen dat mensen verdwalen in de zorgwereld.

Maar we zijn niet alleen bezig met de doelgroep. Ook de groei van deze vrijwilligers is ontzettend belangrijk. Persoonlijke groei, waarbij de ene zich vastbijt in een onderwerp om daar een mooie lezing over te kunnen geven en de ander durft te gaan delen dat er bij hem/haar ook sprake is van autisme. Deze ontwikkelingen van dichtbij mogen meemaken en waar mogelijk kunnen ondersteunen is voor mij het mooiste onderdeel van alle dingen die ik doe. Het geeft me levensplezier.'

De Nederlandse Vereniging voor Autisme en de vele activiteiten en Autisme Info Centra door het hele land zouden niet kunnen bestaan zonder vrijwilligers. Eén van hen is Pascal, secretaris van NVA Noord-Holland.

Vrijwilligerswerk voor de NVA geeft me levensplezier NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme)

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) zet zich in voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten – in alle levensfasen en op alle levensterreinen.