Zingeving

Georgeline Lafond

Actief bij ADRA Nederland sinds 2015

Zingeving

Elke week verzorgt Georgeline Lafond nauwkeurig de administratie rond de schoolkinderen en de sponsors van het ADRA Eijkelenboom Kinderfonds (EKF). Met dit programma biedt ADRA Nederland kwaliteitsonderwijs aan kinderen in Nepal, Madagaskar en Pakistan. Bijna 300 Nederlandse sponsors steunen meer dan 760 studenten en schoolkinderen. Georgeline zorgt dat alle sponsors en studenten correct staan geregistreerd in de database. Aan het eind van elk jaar verzamelt ze de nieuwjaarswensen en de schoolrapporten van de kinderen. Ze voegt foto's en een persoonlijk briefje van ADRA toe en stuurt het cadeaupakket naar elke individuele sponsor. Georgeline is een van ADRA’s trouwste vrijwilligers.

Weg uit armoede

Georgeline: 'Ik ben geboren in Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti. Mijn land is getekend door politieke onrust en armoede. Ook mijn familie werd slachtoffer van het regime. In 1994, na de dood van mijn vader vluchtte ik naar Nederland. Mijn moeder en stiefzusjes wonen nog in Haïti. De laatste keer dat ik ze opzocht was in 2018, ik ben blij dat het goed met ze gaat. De tijd heeft veel veranderd. Toch is de armoede zichtbaar verergerd en blijven de spanningen voelbaar.

Van kleins af aan wilde ik al juf worden. Ik was ongeveer 8 jaar oud en had een klasje met poppen die ik les gaf. Om de klas te vullen gebruikte ik colaflesjes, zij waren mijn beste leerlingen. Dus ik heb altijd affiniteit gehad met het onderwijs. Toen mij gevraagd werd de administratie te doen voor het EKF hoefde ik niet lang na te denken. Ik had tijd om te helpen. Door een auto-ongeluk ben ik arbeidsongeschikt geraakt. Ik was er zo slecht aan toe dat de dokters me hadden opgegeven. Maar God niet, hij heeft mij gered.'

Onderwijs

'Voor mensen die in armoede leven is onderwijs de (enige) uitweg. Kinderen die onderwijs genieten hebben betere kansen. Omdat de kinderen een bredere kennis bezitten zullen ze problemen anders oplossen dan hun ouders. Waar de wereld van profiteert en (hopelijk) weer een stukje beter van wordt. Daarom is het essentieel dat kinderen goed onderwijs krijgen. De Adventscholen, waar onze kinderen naar school gaan, hebben een uitstekende reputatie. De scholen hebben professionele leraren en een lesprogramma dat goed aansluit bij de leeftijd van de kinderen.

Alle kinderen verdienen een kans op onderwijs. ‘Onze kinderen’ werken hard en halen goede cijfers. Hun positieve levenshouding en verhalen hoe leuk ze het op school vinden, raken mij. Daarnaast vind ik het leuk om samen met de andere collega’s op kantoor te zijn. Daarom doe ik graag wat ik doe. ADRA geeft zingeving.'

Zingeving ADRA-Nederland

Wij zetten ons wereldwijd in voor sociale en economische gelijkheid. We bestrijden structurele armoede. In samenwerking met onze partners draagt ADRA Nederland effectief, meetbaar en structureel bij aan de zelfredzaamheid van mensen en gemeenschappen in rampgebieden en ontwikkelingslanden.