In 2019 heeft Plastic Soup Foundation voor het eerst – en vrijwel meteen succesvol – met juridische middelen de industrie ter verantwoording geroepen voor de vervuiling van het milieu met nurdles, ofwel pellets. Dit zijn piepkleine korreltjes kunststofgranulaat, minder dan 5 millimeter groot, die in de industrie worden gebruikt om allerlei plastic producten van te maken.
Deze plastickorrels vormen sinds 2015 een van de belangrijkste dossiers van Plastic Soup Foundation, want alleen al in de EU belanden er dagelijks wel 23 miljard in het milieu. Dat is dus op jaarbasis het nauwelijks te bevatten aantal van 8 biljoen nurdles, zo’n 160 miljoen kilo.
Onderzoek
Daarom zijn we in 2019 specifiek onderzoek gaan doen in Nederland en België. De conclusies waren schrikbarend: de terreinen en toegangswegen van alle onderzochte producenten, rivieroevers en zelfs Natura 2000-gebieden bleken vervuild met nurdles. Op sommige plekken leek het wel alsof er net een zware hagelbui was gevallen, op andere liepen we over een dik tapijt van korrels.
De Londenhaven in Rotterdam was zo’n plek, het resultaat van jarenlange vervuiling. Vanwege de ernst van het probleem aldaar en de nabijheid van de Noordzee, waar de nurdles nooit meer op te ruimen zouden zijn, besloten we te beginnen met een zaak tegen de naastgelegen plasticproducent Ducor Petrochemicals.
Handhavingsverzoek
In januari 2020 dienden we een handhavingsverzoek in bij de regionale milieudienst DCMR en twee maanden later werd Ducor gesommeerd de omgeving van de fabriek en het terrein zelf op te ruimen en preventieve maatregelen te treffen, en kreeg het bedrijf een (inmiddels opgeheven) dwangsom opgelegd. Daarmee was Ducor de allereerste Nederlandse plasticproducent die verantwoordelijk werd gesteld voor structurele vervuiling met plastickorrels. En het was ook de allereerste keer dat een dergelijke sanctie in Europa werd opgelegd. Vrij snel daarna is Ducor begonnen aan de lastige opruimklus en heeft diverse maatregelen genomen om te voorkomen dat er in de toekomst nurdles via het fabrieksterrein in het milieu belanden.
Plastic Soup Foundation is blij met de maatregelen van Ducor en in het bijzonder met de inzet van directeur Ann Geens, die toegeeft dat de sector ‘industrieblind’ is geweest, volmondig erkent verantwoordelijk te zijn en bovendien haar best doet om ook andere producenten hiervan te overtuigen en alle mogelijke maatregelen te nemen om nurdle-vervuiling een halt toe te roepen.
Lees ook ons altijd actuele nurdle-dossier!
foto: © Plastic Soup Foundation
Plastic Soup Foundation
De Plastic Soup Foundation heeft het bestrijden van de plasticsoep tot haar ultieme doel gemaakt. Dat doen we door zoveel mogelijk bronnen van plasticsoep te stoppen. Vaak zijn die bronnen dichtbij. Denk bijvoorbeeld aan vezelverlies van synthetische kleding of microplastics in cosmetica. De bron, dat zijn we zelf. Dus kunnen we er ook iets aan doen.