27% van de speeltuinen in Nederland wordt binnen nu en 5 jaar opgeheven

Uit recent onderzoek van Jantje Beton blijkt dat 27% van de georganiseerde speeltuinen* de komende jaren ernstig in de problemen komt. Als de omstandigheden niet veranderen, dreigt permanente sluiting.

Jantje Beton heeft in september 2023 onderzoek gedaan naar de toekomst van de speeltuin. Het onderzoek werd afgenomen onder 700 speeltuinorganisaties. Deze organisaties beheren op vrijwillige of professionele basis een speeltuin. Uit de resultaten blijkt een grote zorg over de toekomst van de speeltuin. Maar liefst 27% van de speeltuinen geeft aan dat zij, onder de huidige omstandigheden, over 5 jaar niet meer bestaan. Daarnaast geeft 28% aan dat zij de toekomst als zeer onzeker beschouwen. Opgeteld gaat dat over meer dan 350 / 50% van beheerde speeltuinen in Nederland. Uit het onderzoek blijkt dat organisaties dit wijten aan een tekort aan vrijwilligers (78%), hogere kosten (50%) en werkdruk voor vrijwilligers en bestuurders (43%).

Het verdwijnen van speeltuinen heeft directe invloed op het welzijn en de ontwikkeling van Nederlandse kinderen. Eerder onderzoek van Jantje Beton wijst uit dat de georganiseerde speeltuin door kinderen wordt gezien als de favoriete speelplek. Buitenspelen is essentieel voor de gezondheid en het geluk van kinderen. Ook leggen kinderen met buitenspelen een stevige basis voor een leven lang plezier in bewegen. En kinderen gaan er letterlijk beter van in hun vel zitten. Op dit moment zijn er al 300.000 kinderen in Nederland die nooit buiten spelen. Het sluiten van speeltuinen zal ervoor zorgen dat dit aantal zelfs toe zal nemen. Jantje Beton vindt dit onacceptabel.

Dave Ensberg-Kleijkers: “Wij zijn erg geschrokken van de resultaten van dit onderzoek, het is echt vijf voor twaalf! Als we nu niet ingrijpen, dan verliezen we een generatie aan binnenzitten. De gevolgen van het verdwijnen van deze speeltuinen zijn niet te overzien. Daarom roepen we iedereen op om in actie te komen voor de speeltuin!

Word vrijwilliger, word donateur, word samenwerkingspartner: de speeltuin is door de belangrijke buurtfunctie van en vóór ons allemaal! Ook de overheid heeft een verantwoordelijkheid. Er moet een speeltuinwet komen om te voorkomen dat de speeltuinen worden opgeheven”.

Om hier met beleidsmakers over door te spreken, presenteert Jantje Beton in samenwerking met adviesbureau BMC een seminar op 3 november. BMC presenteert dan een visionaire white paper over de toekomstbestendigheid van de georganiseerde speeltuin in Nederland.

Bron: Jantje Beton

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief