Massale doding vossen en nertsen in Finland

Op dit moment worden 120.000 vossen en nertsen in Finland gedood om verdere verspreiding van het vogelgriepvirus te voorkomen. Er is een bevel tot ‘ruiming’ gegeven voor dertien fokkerijen. De snelle verspreiding van het virus op bontfokkerijen leidt tot zorgen over een mogelijk volgende pandemie en een risico op nieuwe mutaties. Wetenschappers hebben al alarm geslagen over een ongebruikelijke nertsenmutatie, die ervoor zorgt dat het virus zich makkelijker kan vermenigvuldigen in zoogdieren.

Nieuwe foto’s onthullen slechte veiligheidsmaatregelen en verschrikkelijke omstandigheden op Finse bontfokkerijen, waar dieren massaal worden gedood vanwege zorgen over de vogelgriep. De ongecontroleerde verspreiding van het virus onder nertsen en vossen onderstreept het pandemische potentieel van de pelsdierhouderij en de dringende noodzaak voor actie op Europees niveau. Wetenschappers hebben alarm geslagen over een ongebruikelijke nertsenmutatie, die onlangs is aangetroffen op vijf Finse pelsdierfokkerijen, wat een teken zou kunnen zijn van aanpassing aan zoogdieren. In juli waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat de toename van het aantal gevallen van vogelgriep onder zoogdieren het voor het virus gemakkelijker zou kunnen maken om zich naar mensen te verspreiden.

In een poging verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen is de Finse regering begonnen met het doden van 120.000 vossen en nertsen. Nieuwe beelden die de ruiming documenteren, door de Finse dierenbeschermingsorganisatie Oikeutta eläimille, tonen een zorgwekkend gebrek aan basisveiligheidsprotocollen door medewerkers van bontfokkers om verdere virusoverdracht te voorkomen. Medewerkers van fokkerijen zijn te zien met maskers op hun kin terwijl ze de dieren vervoeren en dragen open beschermende kleding zonder maskers terwijl ze in de buurt van de dierenverblijven werken. De verontrustende foto’s laten ook dode en gekannibaliseerde dieren zien die in kleine verlaten kooien zijn achtergelaten en andere dieren die lijden onder de pijn.

Kristo Muurimaa, campagnedirecteur bij Oikeutta eläimille, zei: “Als we dieren slecht behandelen, riskeren we ook onze eigen gezondheid. Door tienduizenden wilde dieren in kleine, kale kooien te houden, ontstaat een omgeving waarin virussen zich kunnen verspreiden en muteren. Deze foto’s laten ook zien dat arbeiders de veiligheidsprotocollen niet volgen. We riskeren feitelijk een pandemie voor een onnodig luxeproduct.”

Ondanks ernstige zorgen over de volksgezondheid en het dierenwelzijn blijft Finland de bontfokkerij toestaan, waarbij het achterblijft bij 19 Europese landen die deze wrede praktijk al hebben verboden. De afgelopen jaren heeft de oncontroleerbare verspreiding van COVID-19 op nertsenfokkerijen geleid tot een verbod op de fokkerijen in Italië en de ondergang van de Deense bontindustrie, ooit de grootste nertsenproducent van Europa. De toename van het aantal gevallen van vogelgriep heeft de roep om een verbod op de bontindustrie in het Scandinavische land opnieuw aangewakkerd.

Bron: Bont voor Dieren