CBF-Erkenning

Goede doelen doen een beroep op de steun van de samenleving en leggen verantwoording af over wat ze met deze steun doen en welke resultaten ze bereiken. Binnen de sector zijn daarvoor kwaliteitsnormen vastgesteld voor goed bestuur, transparantie, directiebeloning, integriteit en impact. Deze normen zijn in 2016 vastgelegd in de Erkenningsregeling voor Goede Doelen.

Erkenning 690

Alle goede doelen met een Erkenning zijn volgens strenge kwaliteitseisen (normen) beoordeeld door het CBF. Voldoet een goed doel aan al die kwaliteitseisen, dan krijgt het een Erkenning. Het CBF is de onafhankelijke toezichthouder van erkende goede doelen en controleert of de normen worden nageleefd. De donateur kan er dan op vertrouwen dat het goede doel bijdraagt aan een betere wereld, zorgvuldig omgaat met iedere euro, verantwoording aflegt en zich regelmatig laat controleren door het CBF. In het Register Goede Doelen op de website van het CBF kun je controleren of een goed doel een erkenning heeft.

Transparantie in één oogopslag (Erkenningspaspoort)

Alle erkende goede doelen publiceren een Erkenningspaspoort. Het Erkenningspaspoort geeft niet alleen begrijpelijke informatie over de missie, activiteiten en doelbesteding, maar ook over de wervings-, beheer- en administratiekosten van een goed doel. Dit biedt transparantie in één oogopslag en geeft snel inzicht in alle relevante informatie over het goede doel. De kerngegevens in het paspoort zijn gevalideerd door het CBF.


Alle goede doelen op goededoelen.nl hebben een Erkenning of hebben een Erkenning in aanvraag.

ANBI en Erkend Goed Doel?

Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Giften aan een organisatie met een ANBI-status zijn onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar. De Belastingdienst bepaalt welke goede doelen een ANBI-status krijgen. Hiervoor beoordelen ze goede doelen op een aantal criteria. Deze criteria overlappen gedeeltelijk de normen van de Erkenningsregeling waar het CBF naar kijkt. De normen van de Erkenningsregeling gaan over meer onderwerpen. Een ANBI en een Erkend Goed Doel zijn dus twee verschillende dingen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief