Rode Kruis luidt noodklok over vluchtelingenopvang: als gemeenten niets doen, hebben mensen geen slaapplek

Rode Kruis luidt noodklok over vluchtelingenopvang: als gemeenten niets doen, hebben mensen geen slaapplek

Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over het tekort aan opvangplekken in Nederland. Overal in het land sluiten noodopvanglocaties, omdat er contracten aflopen. Maar er openen geen nieuwe locaties en daardoor dreigt er dit weekend een situatie waarin niet iedereen een bed heeft. Er zal volgens het Rode Kruis een onmenselijke situatie ontstaan als gemeenten niet heel snel meer plekken vrijmaken voor mensen op de vlucht.

Suzanne Segaar, hoofd Nationale Hulp bij het Rode Kruis: “Betrokken partijen – ook veel gemeenten, maar niet alle – zetten alles op alles om iedere dag voldoende opvangplekken te realiseren, maar het blijft pleisters plakken. Terwijl we deze situatie maandenlang zagen aankomen. Dit gaat over mensen die hier veiligheid zoeken. Zij vragen niet veel, maar hebben ten minste recht op een bed, een maaltijd en een douche. Nu dreigen zij op heel korte termijn geen slaapplek te hebben. Dan krijgen we situaties ver onder de humanitaire standaarden en slapen er mensen in ruimten die daar helemaal niet voor geschikt zijn. Dat mag écht niet gebeuren.”

Onnodige logistieke puzzel

Door het tekort aan opvangplekken, worden mensen nu door het hele land van plek naar plek verhuisd, met als gevolg dat ze telkens een andere slaapplek hebben en niet weten hoelang ze ergens kunnen blijven. Het Rode Kruis vindt dat er een einde moet komen aan deze onnodige logistieke puzzel.

Segaar: “We zien hoe deze situatie langzaam iedere vorm van menswaardige opvang overschrijdt. Als dit zo doorgaat, zal het Rode Kruis opnieuw bijspringen. Maar liever niet natuurlijk. Liever zien we gewoon voldoende slaapplekken van voldoende kwaliteit voor mensen. Het lukt ons land nu al bijna twee jaar niet om genoeg plekken te regelen.”

Bal bij gemeenten

Twee jaar geleden voelde het Rode Kruis zich genoodzaakt om tenten op te zetten bij Ter Apel vanwege de erbarmelijke omstandigheden voor honderden mensen. Zo’n situatie willen alle betrokken partijen koste wat het kost voorkomen.

Segaar: “De bal ligt nu bij gemeenten. Als zij een stap naar voren doen en opvanglocaties openen, heeft iedereen een slaapplek. Het Rode Kruis staat klaar om, waar mogelijk en als gemeenten daar behoefte aan hebben, te ondersteunen met het opzetten van die locaties.”

Bron: Rode Kruis

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.