Duizenden vrijwilligers van het Rode Kruis in Oostenrijk, Tsjechië, Moldavië, Polen en Roemenië werken de klok rond om mensen te helpen die getroffen zijn door de ernstige overstromingen van afgelopen weekend in Centraal-Europa.
In de afgelopen dagen hebben stortbuien geleid tot massale overstromingen in meerdere landen. Het vele water zorgde voor ondergelopen huizen, stroomuitval, vervoersproblemen en onbegaanbare wegen. Het zijn de grootste overstromingen in twee decennia, waarbij duizenden mensen hun huizen al hebben moeten verlaten.
Opnieuw alles verliezen
Een van de zwaarst getroffen gebieden is de deelstaat Neder-Oostenrijk, waar 1.750 mensen hun huizen moesten verlaten en naar tijdelijke opvangcentra zijn gegaan. Velen van hen maakten een soortgelijke crisis mee tijdens de overstromingen van 2002 en vrezen nu opnieuw alles te verliezen.
In heel Oostenrijk helpen meer dan 2.500 hulpverleners van het Rode Kruis bij de evacuaties en ondersteunen mensen die hun huis hebben verloren. Ze delen voedsel en drinken uit en bieden een luisterend oor.
20 ton voedsel en drinkwater
In het oosten van Roemenië hebben de overstromingen al aan zes mensen het leven gekost. In de zwaar getroffen provincies Galați en Vaslui staan meer dan 5.000 huizen onder water en moesten honderden mensen vluchten naar een veilige plek.
Het Roemeense Rode Kruis heeft 20 ton voedsel en drinkwater uitgedeeld en bereidt zich voor op mogelijke verdere wateroverlast. Zo worden zandzakken neergelegd en tijdelijke opvangcentra ingericht.
Nieuwe normaal
Harm Goossens, directeur Nederlandse Rode Kruis: “Door klimaatverandering zal extreem weer steeds vaker voorkomen, ook in Europa. Deze rampen worden niet alleen frequenter, maar ook intensiever naarmate de aarde verder opwarmt. Overstromingen die ooit als uitzonderlijk werden beschouwd, zullen steeds vaker deel uitmaken van het dagelijks leven.”
Ook dichter bij huis moeten we ons beter voorbereiden en aanpassen aan het veranderende weer. Meer dan de helft van de Nederlanders woont in een gebied dat kan overstromen, zoals bleek uit de overstromingen in Limburg in de zomer van 2021, toen noodweer ontaarde in een ramp.
Op deze pagina van het Rode Kruis kunnen vakantiegangers informatie vinden over hoe te handelen bij specifiek natuurgeweld, zoals overstromingen, zware stormen, extreme hitte of aardbevingen.
Bron: Rode Kruis
Beeld: Pixabay/LTapsaH