TeamUp biedt nu ook kinderen in crisisnoodopvang hulp

Het Nederlands asielbeleid verergert mentale problemen bij kinderen met een vluchtachtergrond. Vooral in de tijdelijke noodopvang is de situatie moeilijk. Dit is de alarmerende boodschap van Save the Children, UNICEF Nederland en War Child.

Met hun gezamenlijke psychosociale programma TeamUp* gaan zij nu zelf deze kinderen in de noodopvang helpen. Zij doen dit met behulp van een mobiel team.

Tijdelijke opvang

Noodopvanglocaties zijn bedoeld voor tijdelijke opvang. Het zijn geen geschikte plekken om kinderen een veilig onderdak te bieden. Kinderen worden regelmatig gedwongen te verhuizen, hebben niet overal toegang tot onderwijs en hebben geen duidelijkheid over hun toekomst. Ondanks de tijdelijkheid van de locaties, zaten volgens gegevens van het COA begin dit jaar 3.324 kinderen in de noodopvang en een onbekend aantal in de crisisnoodopvang. Vaak verblijven zij daar maandenlang.

“Het gebrek aan stabiliteit in de noodopvang draagt bij aan een verergering van de mentale problemen die de kinderen hebben opgelopen uit ervaringen van oorlog of tijdens de vlucht naar Nederland”, zegt Elin Hofman, expert hulpverlening bij Save the Children. Zij werkt dagelijks met gevluchte kinderen. Volgens haar biedt de noodopvang in Nederland deze kinderen te weinig ruimte en onvoldoende ondersteuning om de ingrijpende gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt, te verwerken.

Noodzaak

De organisaties vrezen dat er voorlopig geen zicht is op een kindvriendelijker opvangbeleid. Daarom hebben ze besloten om TeamUp nu ook in te zetten op noodopvanglocaties.

Pim Kraan, directeur van Save the Children : “Het is voor ons onacceptabel dat wij genoodzaakt zijn om langs de noodopvanglocaties te gaan om psychologische hulp te bieden, in plaats van dat de overheid voor menselijke opvang van kwetsbare kinderen zorgt. Het is toch van de gekke dat we in het welvarende Nederland hulp moeten bieden aan jonge kinderen zoals we normaal gesproken alleen in oorlogsgebieden doen.” 

  *TeamUp is een programma waarin Save the Children, UNICEF Nederland en War Child in 2015 hun jarenlange ervaring en expertise hebben gebundeld. TeamUp kreeg 8 mei de Laureus Sport for Good Award.

Bron: Save The Children

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief