Winnaars Het Beste Diabetes­idee 2023 bekend

De winnaars van Het Beste Diabetesidee van het Diabetes Fonds zijn bekend. Vier ideeën zijn gekozen tot beste idee om de gezondheid of kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren. Elke winnaar krijgt maximaal € 50.000 om het idee in de praktijk uit te voeren. Eén idee maakt ook kans op de Publieksprijs van Het Beste Diabetesidee van maximaal € 10.000. Iedereen kan de komende 2 weken stemmen op de Publieksprijs.

Dit zijn de vier Beste Diabetesideeën van 2023:

Minidocumentaires over leefstijlverandering

Wim Tilburgs gaat vijf inspirerende minidocumentaires maken over leefstijlverandering. Hij wil mensen met diabetes type 2 portretteren die met succes hun leefstijl hebben veranderd. De minidocumentaires zijn gratis en komen beschikbaar in vijf verschillende talen. Tilburgs is voorzitter van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn.

Diabetes type 2 eerder opsporen

André van Beek wil glucosesensoren en insulinemetingen gaan gebruiken om een betere diagnose te kunnen stellen bij mensen met hoog risico op diabetes type 2. Dit idee borduurt voort op het project Check@Home waar mensen via een thuistest uitzoeken of ze mogelijk diabetes type 2 hebben. Hij is internist-endocrinologist bij het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Betere informatie over diabetes distress

Behiye Özcan wil zorgverleners en mensen met diabetes type 2 beter informeren over het voorkomen en de gevolgen van ‘diabetes distress’. Dit zijn de negatieve gevoelens die mensen met diabetes type 2 kunnen ervaren door hun ziekte. Zo kunnen mensen met diabetes distress beter begeleid en behandeld worden. Özcan is internist-endocrinoloog bij het Erasmus Medisch Centrum.

Leefstijltraining als behandeling van diabetes type 1

Amber Heijneman van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn wil een onlinetraining maken voor mensen met diabetes type 1 en zorgprofessionals over hoe leefstijl je kan helpen in de behandeling van de ziekte. Amber heeft zelf diabetes type 1 en wil daarom haar eigen positieve ervaringen met leefstijl delen.

Lees meer over de vier winnaars en hun diabetesidee.

Publieksprijs

Eén van de vier winnaars maakt ook nog kans op het winnen van de Publieksprijs van maximaal € 10.000 om het diabetesidee uit te voeren. Iedereen kan stemmen op het idee waarvan hij of zij denkt dat dit het leven met diabetes beter maakt. Stemmen kan van 4 tot en met 17 september. Het Diabetes Fonds maakt de winnaar van de Publieksprijs op 26 september tijdens een prijsuitreiking bekend.

Stemmen

Betere kwaliteit van leven

Diena Halbertsma, directeur Diabetes Fonds: '1,2 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes en wekelijks komen daar duizend mensen bij. De ziekte heeft een enorme invloed op het dagelijks leven met diabetes. Bij het Diabetes Fonds zien we dat mensen met diabetes of mensen die met diabetes te maken hebben vaak goede ideeën hebben om het leven met diabetes te verbeteren. Vanuit hun eigen ervaring weten ze welke diabetesproblemen er zijn en welke oplossing kan helpen. Ze willen met hun idee echt een verschil maken. Door als Diabetes Fonds te investeren in deze ideeën, zorgen we op korte termijn voor een betere kwaliteit van leven met diabetes.'

Bron: Diabetes Fonds

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief