Bij het collecteren krijg ik altijd leuke reacties

Jannie Wijnsma

Actief bij het KWF Kankerbestrijding sinds 1993

Bij het collecteren krijg ik altijd leuke reacties

"Collecteren is een verrijking van je leven", zegt Jannie Wijnsma uit Damwoude. "Je maakt contact met mensen uit je omgeving die je an­ders niet spreekt. Je heb soms heel goede gesprekken met mensen van wie je het niet verwacht."

"Ik collecteer al sinds 1993 voor KWF Kankerbestrijding. Verschil­lende mensen om me heen kre­gen kanker en er was – zeker toen – meestal niks tegen te doen. Het was overduidelijk dat er geld nodig was om dat te veranderen. Ik wist toen nog niet dat kanker nog veel dichterbij zou komen. Want toen ik vijf jaar voor KWF collecteerde, werd bij onze zoon Kees botkanker ontdekt in zijn bovenbeen. Een heel agressieve vorm die alleen bij pubers voorkomt. In 1998 is hij eraan overleden, hij is 18 jaar ge­worden. Dat treft je recht in je hart. Ook mijn vader is 2009 overleden aan kanker. Ik weet dus waar ik voor loop."

Iets bijdragen aan genezings­kansen
"In ons dorp kent bijna iedereen elkaar. We leven met elkaar mee. Bij het collecteren krijg ik altijd leuke reacties. Er is hier bijna nie­mand die zegt ‘daar geef ik niet voor’. En elke euro draagt bij aan betere behandelmethoden. Daar ben ik me terdege van bewust. Onze Kees had in 1997 twee procent kans om te overleven. Nu waren zijn kansen veel beter geweest. Die vooruitgang, daar kun je zelf aan bijdragen, ook door te collecteren."

Bij het collecteren krijg ik altijd leuke reacties KWF Kankerbestrijding

Iedereen wordt vroeg of laat met kanker geconfronteerd: één op de drie Nederlanders krijgt kanker. KWF Kankerbestrijding wil niet accepteren dat er zoveel mensen aan kanker lijden en er al te vaak aan overlijden. Sinds haar oprichting in 1949 doet KWF Kankerbestrijding al het mogelijke om kanker terug te dringen en onder controle te brengen. Haar doel is: minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten.