Binnen een half jaar ging mijn zicht van 100 naar 15 procent

TESS JANSSENS

Actief bij het Oogfonds sinds 2009, Student

“Mijn naam is Tess. Ik ben zeven­tien jaar. Toen ik negen jaar oud was, bleek dat ik de een vorm van maculadegeneratie (MD) heb. De scherpte van mijn zicht ging heel snel achteruit. Binnen een half jaar ging mijn zicht van 100 naar 15 procent. De laatste jaren is mijn zicht stabiel, ik zie nog zes tot acht procent. Een behandeling is er niet en hoeveel zicht ik over zal houden is niet te voorspellen. Mijn grootste angst is om uiteindelijk helemaal blind te worden. Als ik dan zelf een dochtertje krijg, weet ik niet hoe ze eruit ziet en kan ik haar niet herkennen op het schoolplein. Ik zal haar geen boekje voor kun­nen lezen, of haar nagels lakken.

Ik zou het heel fijn vinden als er een behandeling komt die de schade kan herstellen of achter­uitgang kan voorkomen. Daarom steun ik het Oogfonds. Zij maken wetenschappelijk onderzoek naar oogziektes mogelijk, zodat anderen in de toekomst niet meer slechtziend of blind hoeven te worden.” 

(foto: Laura Raimondo (Oogfonds))

Oogfonds:

Het Oogfonds wil de explosieve groei van blindheid en slechtziendheid een halt toeroepen door te investeren in onderzoek en voorlichting. Daarnaast ondersteunt het Oogfonds de participatie van slechtzienden en blinden.

Naar Oogfonds