Mijn kleindochter wees mij de weg

Ger Jenneskens

Actief bij de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting sinds 2020

Mijn kleindochter wees mij de weg

We kennen ze allemaal, de statiegeldautomaten. In bijna alle supermarkten is het mogelijk om het statiegeld te doneren aan een goed doel. En dát kan veel opleveren. Ger Jenneskens ging hier voor de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS) actief mee aan de slag.

Ger, opa van een kleindochter met taaislijmziekte (CF, cystic fibrosis), vertelt hoe het begon. 'In juli 2019, ik was net met pensioen, werd onze vierde kleindochter geboren. Enkele dagen later bleek uit de hielprik dat zij taaislijmziekte heeft. Een enorme schrik natuurlijk. We besloten niet bij de pakken neer te zitten en met een positieve blik naar haar toekomst te kijken. In de aanloop naar mijn pensioen had ik mij al voorgenomen om tijd te gaan besteden aan vrijwilligerswerk. Omdat onze kleindochter met taaislijmziekte te maken had las ik veel over cystic fibrosis en zo kwam ik bij de NCFS uit. Het juiste medicijn voor elke mutatie en uiteindelijk genezing van CF. Dat is het doel van de NCFS en daaraan werk ik graag mee.

Het begon met ondersteuning van de online loterij en de online collecte van de NCFS vorig jaar. Daarna zocht ik naar een nieuw idee voor sponsoring. Met boodschappen doen ontstond de gedachte om supermarkteigenaars en supermarktmanagers te benaderen om de NCFS op te nemen in hun statiegeld-sponsor planning. Ik begon met drie supermarkten in mijn directe omgeving. Het persoonlijke contact met een gesprekje vond ik heel belangrijk. Ik maakte een A4-tje met informatie over CF om de boodschap over de ziekte en de NCFS kort maar krachtig over te brengen. Taaislijmziekte bleek (gelukkig) niet heel bekend te zijn, een goede uitleg is dus belangrijk. Het lukte al snel bij een paar supermarkten! Daarna ging ik ook bellen naar supermarkten. Na het telefoongesprek mailde ik een persoonlijke brief met informatie en vaak zijn we in de planning opgenomen. Van één supermarkt kreeg ik zelfs een toezegging voor 2024! Samen met de NCFS heeft dit proces vorm gekregen en nu hopen we ook anderen te inspireren om supermarkten hiervoor te benaderen. Dat zou geweldig zijn!'

Mijn kleindochter wees mij de weg Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS)

Voor een langer en beter leven voor mensen met Cystic Fibrosis (taaislijmziekte)