2024 is nu al een recordjaar aan natuurrampen voor het Rode Kruis. Niet eerder hebben onze hulpverleners op zo’n grote schaal geholpen bij overstromingen, tropische stormen en periodes van hitte en droogte. Daarom openen ze giro 661, om de mensen in de meest kwetsbare situaties te helpen die zijn getroffen door extreem weer.
Van Soedan tot Bangladesh, van Brazilië tot in Centraal-Europa: ieder continent heeft te maken met extreem weer. Dit jaar verleende het Rode Kruis al hulp bij 79 natuurrampen wereldwijd. Ter vergelijking: in 2023 waren dat er 58 en in 2022 slechts 43.
Miljoenen mensen in de problemen
Niet eerder zagen we zoveel overstromingen, stormen, hittegolven en langdurige droogtes op zo’n grote schaal. Sommige landen zijn zelfs meerdere keren flink getroffen. In landen als Nigeria, Niger, Tsjaad en Soedan staan hele dorpen onder water door zware overstromingen. Ook in Bangladesh zijn vijf miljoen mensen getroffen door enorme regenval.
Supertyfoon Yagi was één van de heftigste stormen ooit in Zuidoost-Azië, met meer dan 200 doden in Myanmar. Honderdduizenden mensen, die vaak al in vluchtelingenkampen wonen, moeten opnieuw op zoek naar een veilige plek. En door langdurige droogte in landen als Zambia en Zimbabwe, mislukken de oogsten keer op keer.
De armste mensen worden het hardst getroffen
Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp bij het Rode Kruis, ziet de harde realiteit. “We zien keer op keer dat juist de armste mensen het hardst worden geraakt. Ze hebben vaak al te maken met armoede en honger, en nu verliezen ze ook nog hun huizen, hun inkomen en soms zelfs hun dierbaren. In Europa hebben de meeste landen gelukkig geld om mensen te helpen. Maar in veel andere delen van de wereld zijn mensen afhankelijk van hulporganisaties zoals het Rode Kruis voor tijdelijk onderdak, voedsel en schoon water.”
Extreem weer: de nieuwe realiteit
Door klimaatverandering zijn er steeds meer en intensere natuurrampen, die meer schade aanrichten. Dit betekent dat meer mensen geholpen moeten worden, en daarvoor is extra geld nodig. Derk legt uit: “Het Rode Kruis bereidt zich voor op nog meer natuurrampen, vooral als de aarde verder opwarmt. Extreme regenval en hitte zullen steeds vaker deel uitmaken van ons dagelijks leven. Daardoor zal onze hulp helaas alleen maar harder nodig zijn.”
Help mee
Geen huis. Geen dokter. Geen oogst. Extreem weer verwoest levens van miljoenen mensen wereldwijd. Het Rode Kruis staat klaar om hen te helpen. Jij ook? We zorgen niet alleen voor eerste levensbehoeften zoals onderdak, schoon drinkwater en medische hulp, ook helpen we bij een betere voorbereiding op een volgende ramp. Je kunt helpen door te doneren via deze link.
Bron: Rode Kruis