Uniek regenwoud ‘Aventura Ecologica’ wordt vijfde Oasebos in Costa Rica

Regenwoudbeschermingsorganisatie Stichting Oasebos heeft de grootste aankoop in haar historie succesvol afgerond. De handtekening voor het 126 hectare grote gebied ‘Aventura Ecologica’ werd op 29 juni gezet. De oppervlakte aan door Oasebos duurzaam beschermde regenwouden werd hiermee met maar liefst 43% uitgebreid. Het nieuw aangekochte bos ligt naast het al beschermde Oasebos ‘El Cerrito’ in het Costa Ricaanse Maquenquegebied.

Selectiecriteria

Bij de aankoop ging Stichting Oasebos niet over één nacht ijs. Voorzitter Peter Mols benadrukt de selectiecriteria die de stichting hanteert: “Een bos is voor ons interessant als het een grote biodiversiteit kent en daardoor een hoge natuurwaarde heeft. Daarnaast moet het voornamelijk bestaan uit primair regenwoud en passen in de regenwoudcorridor die wij samen met andere regenwoudbeschermingsorganisaties in het Maquenque gebied aan het bouwen zijn. Aventura Ecologica scoorde extreem hoog op alle punten.”

Het gebied is zeer gemêleerd en bestaat uit primair regenwoud, afgewisseld met moerassige delen. Mols: “We ontdekten het gebied in het voorjaar van 2022 toen wij ons bos El Cerrito inspecteerden. Wij vernamen dat het gebied ernaast te koop stond. We vonden dat altijd al een uitzonderlijk mooi perceel. Na consultatie met onze Costa Ricaanse partners, kwam vast te staan dat het gebied bijzonder waardevol was en daardoor een perfecte aanvulling op het regenwoud dat wij tot dan toe beschermden. Door de grote landschappelijke variatie bezit het uitgestrekte perceel een extreem grote biodiversiteit; bij de inspectie troffen we sporen aan van de Jaguar, Tapirs en nestbomen van de grote groene ara. In het najaar van 2022 openden we de onderhandelingen over ons vijfde Oasebos in Costa Rica, die dit voorjaar zijn afgerond. We zijn er ongelooflijk trots op.”

Kopen en direct beschermen

Met de aankoop van Aventura Ecologica houdt het niet op voor Stichting Oasebos. De aandacht voor de stichting neemt sterk toe en daarmee ook de baten uit donaties en participaties. Mols: “Onze wijze van regenwoud beschermen is met voorsprong de meest effectieve. We halen regenwoud uit het economische systeem. Daardoor krijgen landbouw en bosbouw geen vat meer op onze gebieden, die daardoor direct duurzaam beschermd zijn.”

Het Costa Ricaanse Maquenquegebied lijdt onder de expansiedriften van vooral de ananasteelt. Mols: “Daarom doen wij er, samen met collega-organisaties die net als wij regenwouden beschermen, alles aan om steeds meer bos te kopen en met elkaar te verbinden tot een hechte regenwoudcorridor. Dat blijft niet onopgemerkt. Steeds meer mensen zien het succes van onze aanpak en voorzien ons van de nodige financiële armslag. Daar zijn we hen enorm dankbaar voor. Onze volgende regenwoudaankoop staat dankzij hun inbreng al op de planning.”

Bron: Oasebos

ABONNEER JE OP DE NIEUWSBRIEF

Blijf op de hoogte van het nieuws en informatie over het werk van goede doelen.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief