Vogelbescherming Nederland laat gezinnen Vogelflixen tijdens de Nationale Tuinvogeltelling

Elke ouder met jonge kinderen krijgt ermee te maken: strijd over schermtijd. Speciaal voor de Nationale Tuinvogeltelling introduceert Vogelbescherming Nederland ‘Vogelflix’. Met een speciale sticker verandert elk raam in een scherm waar ouders hun kinderen wél zo lang mogelijk voor willen zetten.

Beperken van schermtijd grote uitdaging

Tablet, telefoon, tv, laptop: kinderen staren steeds vaker en langer naar schermpjes. Dat dit negatieve effecten kan hebben op hun ontwikkeling is inmiddels duidelijk. Maar schermtijd inperken is lang niet zo eenvoudig. Uit onderzoek van Kids Care & Commerce (2021) blijkt dat zelfs vier op de tien ouders het beperken van schermtijd de grootste uitdaging in de opvoeding vindt.

Elk raam verandert in een scherm

Een oplossing komt uit onverwachte hoek: Vogelbescherming Nederland introduceert Vogelflix, een alternatief ‘scherm’ waar geen strijd aan te pas hoeft te komen. Hanne Tersmette, boswachter en ambassadeur van Vogelbescherming Nederland: “Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling kijkt heel Nederland elk jaar door het raam om een half uur vogels te tellen. Toen dachten we: wat als we daar nou een scherm van maken?”

Daarom heeft Vogelbescherming een speciale sticker gemaakt, waarmee elk raam verandert in een echt scherm. Tersmette: “Niet Netflixen, maar Vogelflixen! Dat klinkt misschien als een grap. Maar in je tuin of op je balkon is een hoop leuks te zien. En daar kunnen kinderen onbeperkt naar kijken zonder risico op schadelijke gevolgen, zoals hoofdpijn of zelfs bijziendheid. Sterker nog: we weten dat het kijken naar de natuur, en in het bijzonder naar vogels, mensen bewezen gelukkiger maakt.”

Nationale Tuinvogeltelling

Vogelflix wordt gelanceerd tijdens de Nationale Tuinvogeltelling op 27, 28 en 29 januari. Tersmette: “Vogelflixen kan natuurlijk altijd, maar we hopen dat dit scherm ervoor zorgt dat meer jonge gezinnen mee gaan tellen. Want los dat wij die gegevens hard nodig hebben om de vogels in ons land te blijven beschermen, is het natuurlijk ook gewoon heel leuk om als gezin te doen.”

De Vogelflix-raamsticker is zolang de voorraad strekt, gratis te bestellen via www.vogelbescherming.nl/vogelflix

Bron: Vogelbescherming Nederland