Stichting Vluchteling bezorgd over vluchtelingenstroom Myanmar

03/09/2017

Tienduizenden Rohingya zijn de afgelopen week op de vlucht geslagen voor het geweld in Rakhine, een deelstaat van Myanmar aan de grens met Bangladesh. Stichting Vluchteling maakt zich ernstig zorgen over de inmiddels naar schatting 60.000 ontheemden.

De geweldadigheden in het land zijn niet nieuw. Al tijden is het er onrustig. De meeste inwoners van Myanmar zijn boeddhistisch. Het land telt ook ruim 1 miljoen Rohingya, een moslim-minderheid, voor een groot deel woonachtig in Rakhine. De Rohingya zijn slachtoffer van geweld en onderdrukking door het Myanmarese leger. De regering ziet hen als tweederangs burgers, als illegalen die eigenlijk in Bangladesh thuis horen.

Heftigste confrontaties
Afgelopen week leidden gevechten met islamitische milities tot de heftigste confrontaties van de afgelopen vijf jaar. Tienduizenden Rohingya sloegen daardoor op de vlucht. Voornamelijk vrouwen, kinderen en ouderen. Onder hen zouden ook gewonden zijn. Er gaan verhalen over executies, martelingen en verkrachtingen. Duizenden huizen zijn in brand gestoken. Volgens de VN bereikt het aantal mensen dat op de vlucht is nu bijna de 60.000.

Grens met Bangladesh
De ontheemden proberen de grens met Bangladesh over te komen op zoek naar veiligheid. Maar dat lukt niet of nauwelijks, omdat de grenswacht van het land de Rohingya tegen houden. De afgelopen week zijn veel vluchtelingen verdronken in een poging om de grensrivier met Bangladesh over te steken. De UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, heeft de regering van Bangladesh opgeroepen de Rohingya toe te laten.

Ter plekke
Stichting Vluchteling maakt zich ernstig zorgen over de situatie ter plekke. Het gebied waar de ongeregeldheden plaatsvinden, Rakhine, is een van de gebieden waarin we samen met onze partner IRC al jaren hulp verlenen. Het geweld nam zulke ernstige vormen aan, waardoor we tijdelijk onze hulp moesten staken. Met een kleiner team hebben we inmiddels de hulpverlening weer opgestart. Op dit moment focussen we ons in dit gebied met name op medische hulp, door middel van mobiele medische teams. Een ander aandachtsgebied is het bieden van bescherming.

Bron: St. Vluchteling