Iets terugdoen voor moeder aarde

Simcha Verweij

Actief bij Adopteer Regenwoud sinds 2017

Iets terugdoen voor moeder aarde

Zuurstof inademen, we doen het de hele dag door zonder erbij na te denken. Toch zijn planten en bomen de hele dag druk in de weer om zuurstof te produceren. Toen ik voor het eerst het regenwoud inliep besefte ik pas echt goed dat dit de longen van de aarde worden genoemd. Enorme hoeveelheden CO2 kan er worden opgeslagen in deze prachtige bossen. Wat was ik onder de indruk van alle geuren, kleuren, geluiden en verscheidenheid aan planten en dieren. Op plaatsen waar het groen niet meer boven mij uitsteeg werd ik gelijk door de hitte bevangen. Ook werden onze wandelpaden onbegaanbaar vanwege de erosie. Maar in het woud voelde je de kracht van de bomen. Ze zorgden voor schaduw en dat vocht vastgehouden werd. Oftewel, dat er leven kan blijven bestaan. De ontmoetingen met de vele diersoorten maakte dat ik mij wilde inzetten voor het behoud van dit prachtige woud. Maar hoe? En wat kan ik nu betekenen als een van de zoveel mensen op deze aarde?

Het enthousiasme en doorzettingsvermogen werkte aanstekelijk toen ik een van de oprichters van het project Adopteer Regenwoud sprak. We zaten buiten op een bankje in Utrecht en hij vertelde over de wens die hij vanaf de basisschool al deelde met zijn klasgenootje om het regenwoud te redden. Verschillende stappen waren de afgelopen jaren gezet om deze droom samen waar te gaan maken in Costa Rica. Het eerste perceel was aangekocht en ze zouden binnenkort samen vertrekken voor het bouwen van een boswachtershuisje en voor het in dienst nemen van de eerste mensen op locatie. Ik vind het bijzonder dat ik de afgelopen jaren de stichting volwassen heb zien worden. Inmiddels wordt er 169 hectare regenwoud beschermd, lopen er allerlei onderzoeken door studenten, zijn er bijzondere samenwerkingen ontstaan met lokale (inheemse) bevolking en/of organisaties en wordt gekeken naar duurzame opslag van water in het gebied voor de lokale gemeenschap.

IEDERE BIJDRAGE MAAKT HET VERSCHIL

Het is inspirerend om te zien dat er zoveel mensen zijn die het regenwoud van Costa Rica een warm hart toedragen. Motiverende berichten en financiële ondersteuning vanuit de donateurs en bedrijven, die met een enkele €2,50 al een vierkante meter helpen beschermen. Maar daarnaast ook alle mensen die binnen de stichting actief zijn en daarmee spaarzame tijd vrijmaken om zich in te zetten. Zelf draag ik momenteel zorg voor het beheer van de binnenkomende mail en daarmee voer ik lichte administratieve taken uit. Daarnaast hoop ik binnenkort (als de COVID situatie het toelaat) weer workshops te kunnen gaan geven op basisscholen voor het educatieve project Regenwoud van de Kinderen. Andere vrijwilligers houden zich juist weer bezig met het op orde houden van de financiën of met het delen van het laatste nieuws uit het regenwoud. Al met al, er is genoeg te doen. Maar iedere bijdrage maakt een verschil, in welke vorm dan ook. Mij vrijwillig inzetten voor de stichting inspireert en het is voor mij een van de manieren waarop ik iets terug kan doen voor moeder natuur. En als dan de wildcamera in ons projectgebied een boommiereneter of een ocelot heeft vastgelegd, dan geeft dit veel energie om vooral door te gaan. Ook geeft dit vertrouwen voor de terugkomst van de Jaguar in dit gebied, zolang wij ons maar blijven inzetten. Want uiteindelijk is het doel van de stichting 2000 hectare woud beschermen. Dit is het gebied wat de koning van de jungle nodig heeft om in zijn levensonderhoud te kunnen voorzien.

Iets terugdoen voor moeder aarde Adopteer Regenwoud

AdopteerRegenwoud zet zich in voor het behoud en herstel van minimaal 2000ha regenwoud in Costa Rica door middel van aankoop en bescherming.