Seksuele gezondheid bespreekbaar maken in Kenia

Susan

werkzaam als vrijwilliger bij VSO

Seksuele gezondheid bespreekbaar maken in Kenia

Voor jongeren in Kenia is het vaak moeilijk om toegang te krijgen tot betrouwbare informatie en goede zorg op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid. Zij dienen geen seks te hebben voor het huwelijk, waardoor thema’s zoals anticonceptie en soa’s vaak onbesproken blijven. Om taboes te doorbreken en tienerzwangerschappen en de verspreiding van Hiv/aids tegen te gaan, werkt het Make Way programma met Keniaanse (jongeren)organisaties om te pleiten voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) voor iedereen, maar vooral voor de meest kwetsbare jongeren.

Heersende seksuele taboes

Susan (24) is vrijwilliger bij Youth for Sustainable Development Network (YSD), een partnerorganisatie van VSO binnen het Make Way programma in Makueni, Kenia. Ze vertelt: “In mijn gemeenschap wordt seks voor het huwelijk ontmoedigd. Als jonge vrijgezelle vrouwen zoals ik, gebruikmaken van diensten zoals een hiv- of zwangerschapstest, wordt er daarom afkeurend op gereageerd. Bovendien ben ik, net als vele andere jongeren in Kenia, werkloos en heb daardoor geen geld om de kosten voor zulke zorg te betalen. Het zorgt ook voor discriminatie in de wachtkamer van het ziekenhuis, omdat mensen die rijk zijn en hoog in aanzien staan, voorrang krijgen.”

Oprichting van een Youth Friendly Centre

“Binnen het Make Way programma leerden we meer over anticonceptie en soa-testen, maar ook hoe we kunnen pleiten voor onze rechten. Die kennis hebben we gelijk kunnen toepassen. Onder jongeren hier was behoefte aan een Youth Friendly Centre, een aparte ruimte in het ziekenhuis waar jongeren terecht kunnen voor allerlei diensten, in een vertrouwelijke omgeving. Samen met andere maatschappelijke organisaties hebben we gepleit voor de oprichting hiervan en met succes. Dit centrum helpt me beter om te gaan met de uitdagingen in mijn leven. Voorheen voelde ik me depressief, omdat ik met niemand over mijn gevoelens kon praten. Nu kan ik naar dit centrum.”

In gesprek met zorgverleners

“Samen met andere jongeren ging ik ook in gesprek met zorgverleners van het Youth Friendly Centre. Met de Intersectional Community Score Card, een Make Way tool om de toegankelijkheid van gezondheidzorg voor jongeren te verbeteren, onderzochten we de dienstverlening in het centrum. Ook stelden we samen met de zorgverleners een verbeterplan op. Dit proces heeft al tot positieve veranderingen geleid, zoals een verbeterde omgang van zorgverleners met jongeren. Ook zijn er plannen om een gebarentolk aan te nemen, zodat de zorg toegankelijker wordt voor jongeren die doof of slechthorend zijn.”

Openheid over anticonceptie en seksuele voorlichting

“Binnen mijn gemeenschap zie ik ook al verandering. Gelukkig is er steeds meer openheid om te praten over zaken als anticonceptie en seksuele voorlichting. Mijn kennis geef ik door, in de hoop dat anderen dit ook doen en uiteindelijk iedereen binnen onze gemeenschap zelfverzekerd en zonder schaamte gebruik kan maken van SRGR-diensten.”

Seksuele gezondheid bespreekbaar maken in Kenia VSO

VSO verzet zich tegen onrecht door kennis te delen en op te staan tegen misstanden, totdat iedereen gelijke kansen heeft.

Blijf op de hoogte!

Het laatste nieuws over goede doelen direct in je inbox.

Aanmelden nieuwsbrief